Ohakvere

Minu ema jutustus

Minu ema kasvas lasterikkas moonaka perekonnas Ohakvere mõisas. Kui mõisahärra oli heas tujus, siis ütles vanaisale [minu ema isale]: “Ma lubama sinu lapsed üks loomanaer sööma.” See oli lastele suur rõõm - kuna lapsi 12, siis ei jäänud pudru- ega piimakausi põhja ühtegi tilka. Nii tihti käisid lusikad pudrukaussi ja piimapütti, et vanaisa torises: “Ärge nii tihti võtke, et silmad kirjuks lähevad.” Sellise elu ja pere juures ei saanud võimalik olla, et laste kõhud täis oleks saanud söögilaua juures. Naeri saamise rõõm oli lastel suur. Luba oli igaühel üks loomanaeris võtta. Söödi nii suure isuga, et suunurgast jooksis poriga pooleks naerimahl. Isa oli kohustatud mõisahärra vastu väga tänulik olema lastele antud loomanaeride eest.

RKM II 405, 75

Usk

Martin Augusti isa Gustav, Mihkli poeg oli Ohakveres kooliõpetaja, suri 1921, oli vennastekoguduse jutlustaja. Kord ekstaasis ronis ta puu otsa, kus vehkis vihaga ja hüüdis: “Jumal ma näen sind” ja uskus, et lendab taeva jumala juurde; kuid kukkus hoopis alla ja lõi silma peast välja.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Ohakvere