Metsküla

Tudulinna vallas, Metskülas läks Vahe Kaarel laupäeva õhtul nooremate poole. Kusagil tüdruk magas aidas. Kaarel hakkas läbi aida aknaaugu sisse ronima ja jäi kinni poole keha pealt. Ei saanud edasi ega tagasi. Sinna kogunes ka teisi poisse. Need küsisid: “Kuhu poole sa tahad? Me aitame!” Kaarel vastanud: “Suurem püüd on sissepoole!” Poisid lükanud Kaarli kolinal aita. “Oh, te kurjad vaimud, kui lükkasid, siis puusakondid õlid nahatumad ja mina õlin aida põrandal prõmdi!” rääkinud Kaarel hiljem.

RKM II 61, 26/7 (11)

Rüütliraba

Vanasti olid praeguses Kotka vahtkonnas elanud rüütlid. Nad jäid oma sõjaväest maha, löödi lahingus puruks ja põgenesid rabasse. Viimasest rüütlist sai kotkas, kes asus elama raba serva. Sellest sai hiljem Kotka vahtkond oma nime. Muistne sõjatee läks ka arvata kuskilt Rüütliraba lähedalt.

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile