Kuru

Iisaku vallas, Kuru külas asetseb nn. Kurumäestik, mille kohta rahvasuus liigub palju jutte. Sääl mägedes oli vanade inimeste jutu järele Põhjasõja aegne lahinguplats. Arvatavasti olid rootslased vene väed võitnud ja palju kulda ja hõbedat saanud, küll raha, küll ka asjade näol. Et nad seda varandust kaasa ei tahtnud viia, sest neid ootas jälle suured lahingud ees, siis peitsid nad Kurumägestikku ja panid märgid juurde.
Hiljem üks Kuru karjapoiss leidnud soo seest mägestiku juurest kivi ja kivi sisse oli raiutud pussi kuju ja tera näitas mäe poole.
Kui karjapoiss kasvanud vanaks meheks ja hallid juuksed katsid ta pead, tulid rootslased ta käest küsima, kas ta teab seda kivi, mille sisse oli raiutud pussi kuju. Mees siis ütelnudki, et tema selle kivi juba karjapoisina leidnud. Ja ta pärinud järele, miks võõrastel selle kiviga asja on, kas mingi märgiks, kuhu kuld on peidetud, nagu siin teiste märkidega kivide kohta rahvasuu teab pajatada. Ja rootslased vastasid talle jaatavalt. Kuid kivi nad ei leidnud, mida nad otsisid, arvatavasti oli sammal tast üle kasvanud. Kuid rootslased võtsid mitmest paigast kivipotte välja, millesse oli kulda ja hõbedat pandud. Ja märkide abil võtsid nad isegi tee pealt välja, sest sinna oli vahepeal uus tee tehtud.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Kuru mäed