Kivinõmme

Kalevipoig õli jäänd magama Kuremäele. Sääl õlid siis vaindlased võttand tema suure mõõga, seda sai mitu meest tõsta, tõstasivad siis mõõga mitme mehe üles ja lasivad siis jalgade pääle kukkuda. Lõikasivad jalad sedasi alt ära. Veel nende nödide pääl õli mend Kivinõmme. Sääl õli tee ääres suur mänd, alt õli kaks arssina läbi mõõta ja nelja sülla päält õld ülevalt katki nigu maha raiutud. Mina mälestan seda kändu ja minu isa rääkis, et tema nägi seda tüvigi. Selle männi õli Kalevipoig suure viha ja valuga mõõgaga katki löönd, kui mööda läks. Kivinõmme metsa ta surigi ja sinne on maetud. Haud on veel praiga alles. See on juba mitu ja mitu kõrda läbi kaivatud. Kalevipojal pidi õlema kulduur nigu malmpann ja kummaski vestitaskus tünner kulda. Säält hauast on kaivamisega leitud küljeluid, need on nigu kõige suurema looma küljeluud.

Minu isa ajal õli siie sõitand suured herrad posthobustega. Panid hobused Vanaküla kääru ja küsisid, et jahimehed, juhatage neid Kalevipoja hauale.

Minu isa siis vei nad sinne. Siis õlid mõõtand seda hauda, aga kaivama siis ei õle hakkand. See on nii 25 sammu pikk, kuus sammu lai ja paar arssina kõrge.

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile