Kauksi

Kaukse külas elas sel ajal, kui talupojad priiks lasti, parun Toll, kes oli väga vaenulik talupoegade peale, iga väiksemagi eksituse eest said talupojad hirmsal kombel peksa. Noh jäänud parun vanaks, vaevelnud teine terve talve ja kevade viimaks ikka visanud vedru. Matused nagu igal parunil muidugi peeti suured ja lõbusad. Noh läinud siis surnut matma, pannud viis hobust ette, nimelt kutsar Nina, kutsuti tema suure nina pärast Ninaks. Kuid hobused jäänud just sinna seisma, kus oli ta lasknud peksta talupoegi, ei liikunud hobused enam paigastki. Ja parunil tulnud suust kaks madu välja. Ja ennem ei saanud viis musta täkku paigastki, kui oli möödunud kolm päeva. Siis alles saadi ta ära viia. Arvatavasti oli vanasarvik tema hinges.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu