Illuka linnamägi

Jõhvi-Kurtna tee ääres, umbes 15 kilomeetrit Jõhvist asub mäerüngas, mida kohalik rahvas nimetab Linnamäeks. See on peaaegu täisnurkadega nelinurkne mägi, mis oma kujult laseb oletada maalinna. Osalt on siiski mäe kuju muutunud, sest säält on veetud liiva ja kruusa möödaminevale teele. Kahest küljest on mägi piiratud täiesti läbipääsematu sooga, ühelt poolt teega ja ühelt põlluga.
See mägi on saanud kullakaevajate armastatumaks paigaks. Kogu päälispind on torgitud läbi pikkade oradega ja sügavaidki auke on kaevatud. Räägitakse, et Kuremäe maalinna varandus on toodud siia varjule, sest siit ei teatud otsida. Teine jutt räägib, et siin pidi olema suur Rootsi sõjaväe varandusekeller. Linnamäe alt pidid maa-alused teed viima Kuremäele, Nõmme järvele ja Kurtna mõisa.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Illuka linnamägi