Atsalama

Nüüd veel kirjeldan Atsalama küla ja tema elanikke ning jaotust ja kombeid sellal, s.o. 1917-1923 (kus mind kutsuti Eesti sõjaväkke). Küla oli kahes osas. Suurküla - talupidajad - ja popsikülaks - millel oli palju hüüd- ja pilkenimesid, nagu: ridaküla, junnküla, kõbalaküla, kebiküla jne. Seetõttu siis oli ka nende noortel omavahelisi hõõrumisi, sest “pere(talu) lapsed” pidasid endid enamaks popsidest. Popsikülas olid aga kõik käsitöölised: puusepad, tislerid, sepad, samagonnimeister, nahaparkal, pottsepp, kingsepad, rätsepad, sadulsepp ja uurmaaker isegi kah. Katusemeistrid (õlg- ja rookatused) ja veel kõige kuulsam oli Veski Anton, kelle töötoas valmisid kõik ümbruskonna pruutide kummutid. Päälegi oli ta kuulus “härmoonika” mees - kortspilli venitaja, kes ise endale juba sellal tegi uhke 4-rease 46 bassiga pilli, millist teised pillimehed mängida ei osanud. Liig palju oli hääli ja basse. Oli ju 3-reasel ainult 16 bassi. 2-reasel 6-12 bassi. Tema pilli kõrval krapid. Sest siis ka tuli, et kui viidi tema töökojast ära pruudi kummut, kutsuti-paluti teda kindlasti pulma pillimeheks, ja tuldi talle koju hobusega järgi. Mängis ta ka kõik selleaegsed lood, mis pasunakoorgi. Ka oli ta paraja laulusalmi kaasa laulmises oma eest väljas ja tubli. Ja õnneseen oli see mees, kes võis tema juures tisleritööd õppida. Seetõttu oli ta väga lugupeetud ja hinnatud talupoistegi poolt. Kellel polnud noortest ametit, see pidi muidugi sulasmehepõlve maitsma. Aga üks imelik asi oli see, et väga paljud popside tütred olid piltilusad, et taluneiud päris kadestasivad neid, ja seetõttu neist mitmed ka isegi naaberküladesse taluperenaisteks nopiti. Ka küla pood oli popsikülas, ja seega eliit ja klass omaette olid poodniku lapsed, kuigi külatüdrukud neid “pliniämmadeks” kutsusivad, et nad sõivad paremini kui mõnes talus sellal.

RKM II 280, 284/7; RKM II 280, 459; RKM II 280, 431; RKM II 280, 431; RKM II 349, 62 (1); RKM II 280, 459; RKM II 349, 63 (2); RKM II 186, 82/3 (13); RKM II 297, 301/5 (2); ERA II 215, 524 (28); RKM II 280, 455/8

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu