Saateks

Raamat Lõuna-Eesti tuntuimatest rahvaarstidest Suridest (kodanikunimega Taits) põhineb autori 1993. aastal Tartu Ülikoolis kaitstud magistritööl.

Tänan kolleege ja sõpru, iseäranis Tarmo Kulmarit, Mare Kõivat, Tõnu Tenderit, Ain Raali ja Haldur Õimu, kes julgustasid mind 1993. aastal jätkama materjali kogumist ja süstematiseerimist kõnealuste rahvaarstide kohta, samuti neid Võrumaa inimesi, tänu kellelt kirja pandud pärimusele on olnud võimalik talletada tükikene rahvameditsiini ajalugu. Enesestmõistetavalt kuulub minu siiras tänu ka kõikidele Tartu Ülikooli filoloogiaüliõpilastele, kes varjuvad rahvapärimuse kogumise ekspeditsioonide nimetuste Mehkamaa '89, Harglõ '90, Sännä '91, Krabi '92 ja Viitinä '93 taha. Nende töö tulemusena täienes Eesti Rahvaluule Arhiiv mõnegi muna-looga (Thompson D 461.1; D 1470.8), kõnelemata lõviosast käesoleva raamatu folkloorsest allikmaterjalist.

Autori juhendamisel kogusid Tartu Ülikooli ja Viljandi Kultuurikolledši üliõpilased ka 1994-1998 Võrumaa-ekspeditsioonidel lisaainest rahvausundi ja rahvameditsiini vallast. See osutus vajalikuks täiendmaterjaliks käesoleva raamatu trükiküpseks viimistlemisel. Autori tänu nendelegi.

Marju Kõivupuu

Tartus, paastukuul 1999