Kastutatud kirjandus

Aarne 1918: Antti Aarne Estnische Märchen- und Sagenvarianten. Verzeichnis der zu den Hurt'schen Handschriftsammlungen gehörenden Aufzeichnungen. (FF Communications 25.) Helsinki: Academia Scientiarum Fennica.

Alatalu 1992: Riin Alatalu. Meditsiinilise mõtte areng Eestis 19. sajandil eestikeelse kalendrikirjanduse näitel. Diplomitöö TÜ eesti ajaloo kateedris. Tartu.

Alver, Klintberg, Rørbye, Siikala 1983: Bente Gullveig Alver, Bengt af Klintberg, Birgitte Rørbye, Anna-Leena Siikala. Parantamisen taitajat. Vaasa.

Alver, Selberg 1984: Bente Gullveig Alver. Torunn Selberg. Alternative medicine in Today's Society. - TEMENOS. Vol. 20, pp. 7-25. Helsinki.

Anderson 1930: Walter Anderson. Die Universität Dorpat in der estnischen Volksüberlieferung. - Õpetatud Eesti Seltsi Aastaraamat, lk 24-38. Tartu.

Arvelius 1790: Friedrich Gustav Arvelius. Ramma Josepi Hädda- ja Abbi-Ramat. Tallinn.

Baer 1976: Karl Ernst von Baer. Eestlaste endeemilistest haigustest. Loomingu Raamatukogu nr 33. Tallinn.

Bruce-Mitford 1997: Miranda Bruce-Mitford. Kogu maailma märgid ja sümbolid. Tallinn.

EE 7 1994: Eesti Entsüklopeedia 7. köide. Tallinn.

Eisen 1896: Matthias Johann Eisen. Seitse Moosese Raamatut. Tallinn.

Eisen 1910: Matthias Johann Eisen. Maod rahva arvamises. - Eesti Kirjandus, lk 143-156; 256-267. Tartu.

Eisen 1911: Matthias Johann Eisen. Eestlaste sugu. Tartu.

Eisen 1920: Matthias Johann Eisen. Eesti uuem mütoloogia. Tartu.

Eisen 1926: Matthias Johann Eisen. Eesti vana usk. Tartu.

Eisen 1927: Matthias Johann Eisen. Kuri silm. - Eesti Kirjandus 1927, nr 1, lk 34-43 ja nr 3, lk 153-160. Tartu.

Eisen 1996: Matthias Johann Eisen. Esivanemate ohverdamised. Tartu.

Gonzáles 1997: Maria González. Muutused mõistes haigus. - Akadeemia, nr 9, lk 1916-1929. Tartu.

Grünthal 1924: Ivar Grünthal. Eesti rahvameditsiin, eriti sünnituse ning naistehaiguse puhul ja laste arstimisel, vanavara valgusel. - Eesti Kirjandus, nr 7-11, lk 299-308; 334-347; 386-395; 443-453; 475-491. Tartu.

Gustavson 1972: Heino Gustavson. Tallinna vanadest apteekidest kuni 1917. aastani. Tallinn.

Gustavson 1982: Heino Gustavson. Pilk F. R. Kreutzwaldi arstitegevusse. - Keel ja Kirjandus, nr 8, lk 409-416. Tallinn.

Hellat 1894: Peeter Hellat. Meie rahva arvamistest haiguste põhjuste koht. - EÜSi album 2, lk 67-75. Tartu.

Hellat 1891-1894: Peeter Hellat. Tervise õpetus. Peterburi.

Hiiemäe 1978: Mall Hiiemäe. Kodavere pajatused. Tallinn.

Honko 1959: Lauri Honko. Krankheitsprojektile. Untersuchung über eine urtümliche Krankenheitserklärung. - FF Communications. No 178. Helsinki.

Honko 1960: Lauri Honko. Varhaiskantaiset taudinselitykset ja parantamisnäütelmä. - Jumin Keko. Tietolipas 17. Forssa.

Honko, Pentikäinen 1997: Lauri Honko, Juha Pentikäinen. Kultuuriantropoloogia. Tallinn.

Igal puul oma juur 1989: Igal puul oma juur. Murdetekste Jakob Hurda kogust. Koost K. Peebo ja J. Peegel. Tallinn.

Jaago 1994: Kalev Jaago. Täiendusi Marju Kõivupuu magistritööle. - Vanavaravedaja, lk 76-77. Tartu.

Jauhiainen 1982: Marjatta Jauhiainen. Uskomustarinat. - Kertomusperinne. Tietolipas 90. Pieksamäki.

Jauhiainen 1999: Marjatta Jauhiainen. Suomalaiset uskomustarinat. Tyypit ja motiivit. SKS Toimituksia 731. Saarijärvi.

Jung 1879: Jaan Jung. Eesti rahva vanast usust, kombedest ja juttudest. Tartu.

Kahk 1987: Juhan Kahk. Ristiusk, teadus ja nõiaprotsessid XVII sajandil. - Religiooni ja ateismi ajaloost, lk 146-171. Tallinn.

Kahk, Salupere 1991: Juhan Kahk. Malle Salupere. Nõiamoorid, pisuhännad ja maatargad: Tartu 1619. aasta nõiaprotsessist ja selle taustast. - Akadeemia, nr 3, lk 588-614. Tartu.

Kalnin 1976: Viktor Kalnin. Ääremärkusi ja selgitusi K. E. von Baeri doktoriväitekirja juurde. - Loomingu Raamatukogu, nr 33, lk 59-62. Tallinn.

Kask, Villako 1959: Mihkel Kask, Kalju Villako. Rahvameditsiini andmete kogumise vajalikkusest. - Nõukogude Eesti Tervishoid, nr 4. Tartu.

Kingisepp 1971: Valve Kingisepp. Arstimisega seotud kirjutised O. W. Masingu "Marahwa Näddala-Lehhes". - Fakt, sõna, pilt. VI, lk 5-17. Tartu.

Kleinman 1980: Arthur Kleinman. Patients and healers in the context of culture. An exploration of the boderland between anthropology, medicine and psychiatry. Berkeley.

Koduarst 1907: Koduarst. Läbivaadanud Dr. J. Masing. Tallinn.

Kool 1912: J. Kool. Loomarstimise viiside, arstirohtude ja anatomiliste nimetuste korjamine. - Eesti Kirjandus, lk 206-224. Tartu.

Kopponen 1973: Tapio Kopponen. Tietäjä. Helsinki.

Kopponen 1976: Tapio Kopponen. Parantajat. - Kertomuksia lääkäreistä. Forssa.

Kreutzwald 1879: Friedrich Reinhold Kreutzwald. Kodutohter. Tartu.

Kutsar 1989: Kuulo Kutsar. Elias Lönnrot - "Kajaani tohter". - Akadeemia, nr 4, lk 747-769. Tartu.

Kõiva 1989: Mare Kõiva. Aleksei Lesest ehk Tiitsu Seiust. - Paar sammukest eesti kirjanduse uurimise teed. XII, lk 80-100. Tallinn.

Kõiva 1990: Mare Kõiva. Legendary Incantations. Congressus Septimus Internationalis Fenno-Ugristarum. Debrecen 27. VIII.- 2. IX. 1990. - 4. Sessiones sectionum. Deissertationes. Ethnologica et folklorica, pp. 177-182, Debrecen.

Kõiva 1992a: Mare Kõiva. Rahvaarst - kogumismetoodika ja tegelikkus. Teesid. - ERM-i 34. teaduskonverents. Tartu.

Kõiva 1992b: Mare Kõiva.Loitsud ja rahvaarstid. - Ida-Virumaa rahvakultuurist. Koostaja ja toim Ingrid Rüütel. Tallinn.

Kõiva 1995: Mare Kõiva. Loitsust riituseni. - Rahvausund tänapäeval. Toim Mall Hiiemäe ja Mare Kõiva, lk 175-194. Tartu.

Kõiva 1998: Mare Kõiva. Palindroomidest, aga ennekõike tähtvormelitest. - Sator. 1. Artikleid usundi- ja kombeloost, lk 190-213. Tartu.

Kõivupuu 1990: Marju Kõivupuu. The healers in South Estonia. - Traditional folk-belief today. Tartu.

Kõivupuu 1990/1: Marju Kõivupuu. Imearst Suri. 1-2. - Liivimaa Kroonika, Edasi pühapäevane vaheleht, 16.09; 30.09.

Kõivupuu 1990/2: Marju Kõivupuu. P@r brinum@rstu Kustas un Antona Taitsa darbibu. - M¬su Zeme (Valka rajooni päevaleht), 8.03.

Kõivupuu 1991: Marju Kõivupuu. Suri'd - kas imearstid või... - Parapsühholoogia ja piirialade seminari teesid. Viljandi.

Kõivupuu 1993: Marju Kõivupuu. Lõuna-Eesti parandaja-traditsioonist. - Eksperimentaalne folkloristika. Teesid. Tartu.

Kõivupuu 1995a: Marju Kõivupuu. Kolm rahvaarsti Lõuna-Eestist. - Rahvausund tänapäeval. Toim Mall Hiiemäe ja Mare Kõiva, lk 194-197. Tartu.

Kõivupuu 1995b: Marju Kõivupuu. Three healers in South-Estonia. - Folk Belief Today. Edit. by Mare Kõiva and Kai Vassiljeva, pp. 237-240. Tartu.

Kõivupuu 1996a: Marju Kõivupuu. Susi ni marususi Võromaal. - Kaika suvõülikuul´ Lüllemäel. Valik ettekandit, lk 54-67. Toim Jüvä Sullõv ja Kauksi Ülle. Võro.

Kõivupuu 1996b: Marju Kõivupuu. Bernard Kangro "Susi" folkloristi pilguga - Keel ja Kirjandus, nr 7, lk 469-477.

Kõivupuu 1997: Marju Kõivupuu. Ütte ni tõist Võromaa rahvaarstest. - Kaika suvõülikuulõ kogomik. I-VIII, lk 93-98. Toim Pille Kattel. Võro.

Kõivupuu 1999: Marju Kõivupuu. Perifeerset Võrumaa matusekombestikus. - Õdagumeresoomõ veeremaaq. Läänemeresoome perifeeriad. Toim Karl Pajusalu, Tõnu Tender, lk 282-297. Võro.

Laugaste 1936: A. (E.) Laugaste. Nõia ja nõiduse nimetusi eesti murdeis. - Keel ja Kirjandus, nr 11, lk 515-526, nr 12, lk 558-572. Tartu.

Lehtsaar 1994: Tõnu Lehtsaar. Hingepilk. Kriisiolude pastoraalpsühholoogia. Tallinn.

Lepik, Raud 1953: Koost Mart Lepik ja Liis Raud. Friedrich Reinhold Kreutzwald. 1803-1882. Elu ja tegevus sõnas ja pildis. Tallinn.

Lintrop 1995: Aado Lintrop. šamaaniraamat. Tartu.

Loorits 1932: Oskar Loorits. Eesti rahvausundi maailmavaade. Tartu. (Kordustrükk: Tallinn, 1989.)

Luiga 1907: Juhan Luiga. Eesti muinasusk. Tähendused V. Reimani kõne kohta "Eesti muinasusk", Vanemuises 20. XI 1907. - Eesti Kirjandus, lk 100-106. Tartu.

Luts 1965: Oskar Luts. Ladina köök. Mälestused. III. Teosed. III Tallinn.

Luts 1987: Oskar Luts. Suvi. Tallinn.

Lõhmus 1983: Jaak Lõhmus. Kaks maarsti Valgamaalt. Kusta Taits (Suri) ja Anton Taits (Suri) Kursusetöö T(R)Ü eesti kirjanduse ja rahvaluule kateedris. Tartu.

Lüüs 1908: Aadu Lüüs. Meie arstiteaduseline kirjandus aastal 1907. - Eesti Kirjandus, lk 139-144. Tartu.

Lüüs 1959: Aadu Lüüs. Rahvahaigused ja rahva ravimisviisid Võrumaal 19. sajandi viimasel veerandil. I. - Mana, nr 3.

Lüüs 1960: Aadu Lüüs. Rahvahaigused ja rahva ravimisviisid Võrumaal 19. sajandi viimasel veerandil. II. - Mana, nr 1.

Madar 1987: Maia Madar. Nõiaprotsessid Eestis XVI sajandist XIX sajandini. - Religiooni ja ateismi ajaloost Eestis. Artiklite kogumik, lk 124-145. Tallinn.

Manninen 1922: Ilmari Manninen. Die dämonistischen Krankheiten im finnischen Volksaberglauben. FFC 45. Helsinki.

Manninen 1924a: Ilmari Manninen. Sündimine ja lapsepõlv eesti rahva traditsioonis. - Eesti Arst, nr 4-8. Tartu.

Manninen 1924b: Ilmari Manninen. Paar seletust rahvaomase patoloogia alalt. - Eesti Kirjandus, nr 5, lk 210-220. Tartu.

Manninen 1925: Ilmari Manninen. Üldjooni meie rahvameditsiinist. - Eesti Kirjandus, nr 11; lk 453-459. Tartu.

Manninen 1926: Ilmari Manninen. Neetud madu. - Eesti Kirjandus, nr 6, lk 298-307. Tartu.

Mathisen 1989: Stein R. Mathisen. Faith Healing and Concepts of Illness. An Example from Northen Norway. - TEMENOS. Vol. 25.

Nirk 1961: Endel Nirk. Friedrich Reinhold Kreutzwald. Lauluisa elulugu. Tallinn.

Oinas 1984: Felix J. Oinas. Vargamäe tõde ja õigus. Esseid. Välis-Eesti & EMP.

Oinas 1994: Felix Oinas. Surematu Kalevipoeg. Tallinn.

Paju 1988: Aili Paju. Sünergeetika aspekte rahvameditsiini käsitlemisel. - 32. Kreutzwaldi päevad. Teesid, lk 20-21. Tartu.

Paju 1989: Aili Paju. Muistsetest rahvaarstidest teadlase pilgu läbi. - Kleio, nr 2, lk 81-82. Tartu.

Peegel 1996: Juhan Peegel. Esimene samm. 230 aastat tagasi hakkas ilmuma esimene eestikeelne ajakiri. - Postimees, 26. 11. 1996.

Põvvat 1989: Lea Põvvat. Akadeemiline meditsiin ja rahvaarstid Eestis 19. saj. II poolel ja 20. saj. I kümnenditel. Diplomitöö T(R)Ü eesti ajaloo kateedris. Tartu.

Põvvat 1992: Lea Põvvat. Teaduslik meditsiin contra rahvameditsiin. Pilk ajalukku. - Kultuur ja Elu, nr 12, lk 46-51. Tallinn.

Reiman 1953: A. Reiman. Kreutzwald arstina. - Fr. R. Kreutzwaldi maailmavaade ja tegevus. Tallinn.

Rooks 1929: G. Rooks. Ebaarstimine Eestis. - Eesti Arst, nr 10. Tartu.

Ruuttu 1931: Maija Ruuttu. Kansantapoja ja -uskomuksia Karjalan kannaksen itäosissa Helsinki.

Rørbye 1983: Birgitte Rørbye. Yleiskatsaus etnomedisiinaan. - Parantamisen taitajat. Vaasa.

Rørbye 1992: Birgitte Rørbye. From folk medicine to medical folkoristics. - Folklore Processed. SKS. Helsinki.

Rõss 1998: Kirstel Rõss. Erilisele lapsele Nestorile on vaja erilist hoolt. - Postimees, 12.08.1998.

Saareste 1921: A. S-te (Andrus Saareste). Mõnesugused riismed. - Eesti Kirjandus, nr 3, lk 422-425. Tartu.

Saareste 1958-1963: Andrus Saareste. Eesti keele mõisteline sõnaraamat. I-IV. Stockholm.

Saarma 1982: Jüri Saarma. Psühhiaatria minevik ja tänapäev. Tallinn.

Saarma 1985: Jüri Saarma. Meditsiinipsühholoogia Tallinn

Salo 1997: Unto Salo. Ukko ukkosen jumala/Ukko äikese jumal. Oulu.

Sarapuu 1993: Jaak Sarapuu. Imeuhmer. Uru kummalised seiklused muistses Eestis. 4. osa. Viljandi.

Sibul 1989: U. Sibul. Mädapõletike vältimine. - Tervise teejuht. II. Koost Harri Jänes, lk 339-346. Tallinn.

Simonsuuri 1961: Lauri Simonsuuri. Typen- und Motivverszeichnis der finnischen mythischen Sagen. FFC 182. Helsinki.

Sirvilauad 1899: Eesti Rahva Tähtraamat 1899. aasta jaoks. Tartu 1898.

Soomere 1988/1: Ilmar Soomere (vt ka Paul Sarapuu, RKM I 16; 176/ 90, 1981). Imearst Suri. - Töörahva Elu, 11.08; 16.08; 18.08; 20.08; 23.08.

Soomere 1988/2: Ilmar Soomere (vt ka Paul Sarapuu op. cit.). Imearst Suri. - Kommunist, 6.09; 8.09; 10.09; 13.09; 15.09; 17.09; 20.09.

Spock 1985: Benjamin Spock. Teie laps. Tallinn.

Suits 1984: Gustav Suits. Noor Kreutzwald. - Loomingu Raamatukogu, nr 1/2. Tallinn.

Zupping 1988: Rein Zupping. Arstile patsiendist. Tallinn.

-t- 1921: -t- (tundmatu pseudonüüm) 1921. Ühe looduse lapse elu ja surm Koivajõe kaldal. - Lõuna-Eesti, 29.12.

Tallinna Teataja 1912, nr 14.

Thompson 1936: Stith Thompson. Motif-index of folk-literature.

Tilk 1989: Mihkel Tilk. Tori muistseid rahvaarste. - Kleio, nr 2, lk 75-80. Tartu.

Tuglas 1970: Friedebert Tuglas. Väike Illimar. Tallinn.

Tuovinen 1984: Jane Tuovinen. Tietäjistä kuppareihin. Kansanparannuksesta ja parantajista Suomessa Porvoo.

UT 1989: Uus Testament. Laulud. Denver.

Vaba 1997: Lembit Vaba. Uurimusi läti-eesti keelesuhetest. Tallinn-Tampere.

Valgamaa 1932: Koguteos Valgamaa. Toim Tammekan, A. Luha, E. Kant. - Eesti V. Tartu.

Valk 1991: Ülo Valk. Pilguheit demonoloogiasse. II. - Vikerkaar, nr 10, lk 57-63. Tallinn.

Veidemann 1985: Andra Veidemann. Rahvapärased arusaamad roosihaigusest ja selle ravimisest Eestis 19. sajandil ja 20. sajandi algul. - Eesti külaelu arengujooni. Toim Viires. Tallinn.

Veidemann 1987: Andra Veidemann. Rahvameditsiin sotsiokultuurilisest ja semiootilisest aspektist. - Looming nr 7, lk 965-969. Tallinn.

Veidemann, Liiv 1988: Andra Veidemann, Anti Liiv. Jooni mitteprofessionaalse psühhoteraapia arengust Eestis. - 32. Kreutzwaldi päevad. Teesid, lk 34-36. Tartu.

Viires 1992: Ants Viires. Rahvameditsiin. Arstiabi. - Eesti talurahva ajalugu. I, lk 530-531. Tallinn.

VMS 1982-1989: Väike murdesõnastik I-II. Koost Valdek Pall. Tallinn.

Vuori 1979: H. Vuori. Lääketieteen historia - sosiaalihistoriallinen näkökulma. Jüväskylä.

Wallner 1917a: R. Wallner. Arstirohtude eestikeelsete nimetuste asjus - Eesti Kirjandus, lk 13-26. Tartu.

Wallner 1917b: R. Wallner. Ebausk ja nõiausk meie rahvarohtude nimetuses. - Eesti Kirjandus, lk 61-71. Tartu.

Wert 1984: Elly de Wert. Folk Healers as A. Part of Local Health Care System. A. Case Study in Northern Norway - TEMENOS. Vol. 20, pp. 101-121. Helsinki.

Wiedemann 1973: Ferdinand Johann Wiedemann. Eesti-saksa sõnaraamat. Tallinn.

Öpik 1992: E. Öpik. Loomataudid. - Eesti talurahva ajalugu. I, lk 348-349. Tallinn.