41. Rebane piibuga

Kord võttis rebane nõuks inimese viisil maa peal elada. Ta muretses enesele mõnusa vaskedega piibu ja lehttubakast. Kodus pani piibu tubakast täis, süitas tule otsa ja suitsu tuli kui korstnast.

Aga oh õnnetust! Tuluke oli piibu pealt maha õlgede sisse kukkunud ja rebase pesa oli sellest põlema hakanud. Esiteks ei saanud rebane suitsust mitte aru, et kust see tuleb; tema arvas aga piibusuitsu olevat. Tema pea juba jauras tubaka suitsust.

Viimaks tõusis tuleleek nii suureks, et rebane läbi tule pidi hüppama, kusjuures ta oma ilusa habeme ja saba ära kõrvetas. Selviisil pidi ta teiste naeruks ümber hulkuma ja tänapäevani on tema järeltuleval sool habe ja saba mustunud, mustaks kõrbenud.

41. Rebane piibuga. E 10926/7 (4) Tõstamaa, Pootsi – J. A. Weltmann (1894) ja ERA II 210, 73/4 (9) Tõstamaa – A. Valtenberg (1939). – AT 66 A* – 11 t. Levinud ka trükiste kaudu alates Willmannist (1782).