33. Kass püüab lindu

Ühel peremehel olnud niisugune tark kass, kes väga kaval olnud saaki varitsema. Korra püüdnud see kass metsast jänese kinni ja viinud elusalt kodu. Kui kass jänesega kamre lakka läinud, karjunud jänes kassi käes.

Pererahvas kuulnud seda imelikku häält ja läinud kamre peale vaatama. Nad leidnud kassi jänekse peale urisevad.

See kass olnud nii kaval. Ta läinud lageda põllu peale, heitnud sinna pikali maha, saba sirgu, jalad kõik eemale siruli, kõrvad lonti. Silmad pigistanud ka kinni ja ei põle ennast siis kusagilt liigutan. Teinud ennast kui vana raibe kunagi, kes ammust ajast juba põllu peale on visatud.

Varesed arvanud, et nende jauks visatud ja linnanud üheteise järel seda raibet ära sööma. Ninda võtnud kass neid üheteise järel kinni.

33. Kass püüab lindu. E 1914/9 (31) Risti, Nõva – Juhan Holts (1892). AT 56 A* – ainuke teisend.