288. Kaks külma

Kaks külma läksid inimesi püüdma. Üks läks saksa saani härra kallale, teine töömehe ree peale. Pärast rääkisid üksteisele oma juhtumistest. Kes saksa saani oli läinud, see ütles:

"Ma oleks ta juba üsna kätte saanud, aga kutser läks tee ääre majasse sisse, kus ta siis ka härra viis. Seal ei saand ma muud teha, kui pidin ära tulema."

Teine jutustas:

"Kui ma nägin, et sa saksa kasukasse pugesid, mõtlesin, et kui ta saksa paksu kasuka seest kätte saab, mis mul siis viga on töömeest lagund kasuka seest kinni võtta. Sain ma ta kasukasse pugeda - ta tuli kohe ree pealt maha ja hakkas kätega vehkima. Tahtis silmad puruks peksta.

Kui ta metsas hakkas puid raiuma, pani kasuka kännu otsa. Ma läksin kasuka sisse. Töömees võttis kasuka ja tagus kirvesilmaga pehmeks. Siis pani tule peale sulama. Tahtis üsna hinge võtta. Sain veel eluga jooksma!"

288. Kaks külma.ERA II 148, 299/300 (48) Rapla - Emilie Poom < Olga Arjakse, s. 1908 (1937). - AT 298 A - 17 t. Eesti koolikirjandusse tulnud tõlkena vene keelest.