257. Kärbes ja kirp

Kärbäne läks linna ja kirp tuli linnast. Said Käänikul vastamisi. Hakkasid siis küsüma ühetoise kääst, kudas see linna- ja maaelu ka on.

Kärbäne ütel:

"Ei linnas ole midägi elu. Linnarahvas andvad nahklabiga*1 ja süömine korjada*2 kaik iest ärä. Vade maal on ial parem olla. Siel saab süüvä ja magada. Siel sinu keski ei sega."

Noh, kirp hakkas siis selitäma:

"Minul linnas palju paremb. Maal ei saa süüvä, maal on vanad lahjad inimesed ja käüväd üösel magama väsunest pääst, vajutavad viel laiaks. Aga linnas on üäd rasvased pehmed inimesed. Kui koht*3 täüs, mene siis pehme polstri sisse magama. Koiku on üä."

*1 nahklapiga (kärbsepiitsaga); *2 korjatakse; *3 kõht

257. Kärbes ja kirp. KKI MT 52, 52 Kuusalu, Kolga v., Kiiu-Aabla k. - Aili Univere, Salme Tanning < Aino Palmroos, 39 a. (1949). - AT 282 A* - 10 t.