24. Kuidas rebane hundile kasukat tegi

Sina oled ikke va isandas mies," ütles rebane hundile, kui temaga metsas kokku sai. "Sina tied, mis tahad, hulgud, kus tahad ja ei karda kedagi. Aga ei sul ole isanda kasukad ühtigi, käid suvel ja talvel ikke oma halli kuuega."

"Kesse mulle kasukad tieb?" vastas hunt, "ja kust ma need nahad võtan?"

"Mina tien," ütles rebane, "tuo aga nahad minu kätte, viis vanalamba nahka ja seitse tallenahka."

Hunt oli sellega nõus ja lubas tuua.

Rebasel olid aga pojad metsas ja koos nendega sõi ta iga lamba ja talle, mis hunt kasuka tarvis tõi. Kui keik viis vanalammast ja seitse talle kätte olid kantud, küsis hunt, kas kasukas jo valmis pidi saama.

"Oo jaa," vastas rebane, "kasukas on juba üsna valmis. Aga vaata, sina oled ikke isandas mies, sinu kasukale piab tore otra*1 nahast krae pääle saama. Sellepärast tuo mulle viel sie otter, mis siin metsa ääres pere õues on."

Aga seda ta õppetas sellepärast, et ta hundist lahti tahtis saada, enne kui pettus vällä tuleb.

Hunt läks ka ottert tuoma, sai aga pererahva käest hirmsasti peksa, nõnda et viel vaevalt metsa pääsis rebasele oma lugu kurtma.

"Kui üst otra nahka ei saa," ütles rebane, "siis piame ka hobuse nahaga leppima. Siin metsa ääres põllu pääl on peremihe hobune köies. Mene katsu salaja vaia juure saada, tõmma vai maa siest vällä ja pane silmus oma kaela. Siis hüppa äkist püsti ja hakka metsa poole jooksema. Hobune tuleb siis ise taga järele."

Hunt aga palus viel päälegi, et rebane tulgu ise ka kaasa, mis rebane muidugi ia mielega tegi. Nad röömasid salaja vaia juure, rebane tõmmas vaia välla ja pani silmuse hundi kaala:

"Onu, hüppa nüid!"

Onu hüppas ka ja hakkas metsa poole jooksema, aga hobune jooksis kodu poole ja vedas hunti taga.

Hundi kõri jäi kinni. Sinna ta põigiti jäi õuevärava vahele, kuni viimaks peremees tuli ja ta hoopis surnuks lõi.

Rebase pojad olid aga juba suureks kasvanud ja otsisid ise omale toitu.

*1 der Otter – saarmas (saksa k.)

24. Kuidas rebane hundile kasukat tegi. H II 53, 205/7 (6) Haljala – Kaarel Leetberg < Mai Smit (1896). – AT 102 + 47 A – Koer kingsepaks 16 t. + Hunt hobuse sabas 45 t.