217. Meok ja kana

Enne olnud meokal*1 kullased munad ja kanal kärnased munad. Sellepärast pilganud meok alati kana ja laulnud ühtepuhku:

"Töö-töö, tühi pesa,

minul kuus kullast muna,

sinul kaks kärnast muna."

Kana vihastanud küll selle üle, aga parata ei olnud midagi.

Kord teinud nad meokaga kauba maha, et kumb ennemalt kuldmunade peale saab, sellele need jäävad. Meok teadnud muidugi, et ta kanast mitu jagu rutem lennata võib, sellepärast naernud ta ja hakanud võistu lendama. Varsti olnud meok kanast tükk maad ees. Seal hüidnud kana tagant järgi:

"Meok, meok, riba peras*2,

mine paiju*3, pane kinni!"

Meok ei ole enam aega saanud tagasi vaadata, vaid lendanud pajustikku riba kinni panema. Aga seni kui ta tagasi jõudnud, olnud kana juba kuldmunade peal. Nüid jäänud kuldmunad kanale ja kärnased meokale.

Sest saadik muneb kana kullaseid mune ja meok iga aasta ainult kaks kärnast muna. Ja kui karjased teda näevad lendavat, kisendavad nad:

"Meok, meok, riba peras,

mine paiju, pane kinni!"

*1 mehik, meigas - kaelustuvi e. metstuvi; *2 järel; *3 pajuvõsasse, pajustikku

217. Meok ja kana. E 7085/7 Viljandi, Vana-Võidu - Hans Pihlap (1893). - AT 240 + 240* - Munavahetamine 21 t. + Võidujooks munavahetamisel 17 t. Eesti käsikirjalistes kogudes on lisaks veel kümneid ainult loodushäälendi üleskirjutusi.