205. Vares tahab saada härja suuruseks

Vanal varesel oln*1 üksainus poeg pesas. See poeg oln kangesti uhke, kiitn kõiki võõraid asju ja laitn ühtejooni oma ema.

Ühepääva, kui ema pole kodus oln, tuln üks härg sõnna puu alla, kus varese pesa otsas oln, ja hakkan ennast sõnna puu vastu nühama. Varese poeg arvan, et härg tahab teda kiigutada.

Varsti läin ärg minema ja tüki aja pärast tuln vana vares koju. Poeg kohe kiitma, et üks suur loom teda kiigutamas käin. Vares oln ka huvitatud, mis loom see ikka oli. Poeg üteln, et oli ikka suur loom ja katel oli taal kaelas. Vares kehitan ennast suuremaks ja küsin ikka, kas nii suur ja kas nii suur.

Poeg siis viimaks üteln:

"Ta sitt oli ka suurem kut*2 sa oled, mis sa ennast muidu kehitad!"

Vana vares saan sellest nenda pahaseks, et jätn poja tükkis maha ja läin hoopis minema.

*1olnud; *2 kui

205. Vares tahab saada härja suuruseks.ERA II 276, 399/400 (7) Karja, Pärsamaa v. - Oskar Grepp < Miina Nurm, s. 1874 (1940). - AT 228 - Tihane (käblik) tahab olla nii suur kui karu (härg, põder) 9 t. Avaldatud O. R. Holzi "Lugemise raamatus" (1817). Erinevad tegelased näitavad laenatud muinasjutu head kohanemist eesti olustikus.