193. Eesel ei taha otri

Eesliga veeti aina koormaid, aga siga oli kodus sulus. Toideti aina kesvadega*1. Ükskord läks eesel oma varsaga nurmele.

Varss ütles, et ema, mis see on, et siga ei tee midagi, aga hästi antakse süüa. Meie vedagu koormaid ja muud ei anta kui heinu.

Ema vastas, et küll seda hakatakse sea käest tagasi küsima.

Teinekord läksid jälle nurme, jälle oli veotöö. Kuulsid, kuidas kodus siga väga kisendas. Nüüd küsis varss ema käest, et mis sel seal peaks häda olema. Midagi tööd ta ei tee, mis häda tal peaks olema. Aga ema seletas, et nüüd küsitakse temalt kesvade eest tasu.

Jõudsid koormaga koju ja nägid, et siga on pikali maas ja verine. Varss küsis ema käest, et mis see siis on. Ema ütles, et näe, kesvad võeti tagasi.

Varss tõstis üht ja teist jalga üles ja palus ema vaadata, et kas talle pole mõnd kesvaterakest kabja alla jäänud.

Ei ta siis hakanud kunagi enam kesvi tahtma. Pelgas, et hakatakse tagasi küsima.

*1 otradega

193. Eesel ei taha otri. ERA II 190, 474/5 (33) Setu, Vilo v. - Anna Tammeorg < Veera Muru (1938). - Mt 215* Kovàcs - 1 t.