186. Varss kadestab vanahobust

Kõrra näinud noor varss, kuidas vanahobune tallist välja viidud, kallid säravad riistad pääle pantud ja siis niisama uhke saani ette rakendatud. Vanahobune kihutanud tuhat ja tulist teel koos teiste hobustega, kes niisama kaunite riistadega teel olid kui tema ise.

"Oh!" mõtelnud varss tallist järele vaadates. "Mis oleks ka minul viga tõiste hobuste seltsis teel sõita! Kui mul ka ilusad riistad ja saan taga oleks!"

Tõisel kõrral, kui peremees jälle valjadega talli juure tulnud ja neid vanahobusele pähe panna tahtnud, pistnud varss oma pää valjadesse.

"Olgu peale sõs," lausunud peremees. "Konti on sul küll suurustella, näis kuidas jõudu on."

Varss saanud kõik ilusad riistad selga ja toreda saani taade*1 ja teiste hulka teele sõidule. Esite himustanud varss kõigist teistest hobustest mööda joosta. Pärast aga hakanud vahtu jooksma ja jõud raugenud. Siis jäänud varss teistest hobustest kõrdkõrralt tagasi ja viimaks hakanud peremeest saaniga tagurpäri ajama.

Ei muud, peremees võtnud nüid riistad varsa päält ära ja vedanud saani oma järel kodu tagasi.

*1taha

186. Varss kadestab vanahobust. E 12177/8 Oudova, Sträkova < Põlva - Joosep Tamm (1894). - Mtº 207 D - 4 t.