171. Jänese uued saapad

Sügavas metsas elas kord välejalgne jänes. Ta polnud enam ammu ei külas ega poes käinud. Jänku saapad olid üsna lagunenud. Kord oli tal vaja võõrsile minna. Kuna uusi saapaid polnud, läks vanadega. Tee kulges läbi metsa ja soo. Soos said jänese jalad märjaks ja hakkasid külmetama.

Äkki nägi jänku raiesmikul lõkketuld. Ta läks ligi, seadis jalad tule poole soojenema ja märjad saapad kuivama.

Natukese aja pärast tuli tule juurde koer. Tema oli pühapäevasel kirikuteel: uued riided seljas ja vastsed saapad jalas. Jänesel hakkas oma katkiste jalavarjude pärast häbi. Koer märkas ka kohe ega saanud küsimata jätta:

"Noh sõber, miks sa nii katkiste saabastega käid? Kas uusi ei jõua osta?"

Jänes seletas, et tal just linnatee jalge all on, ja päris, kust koer endale saapad saanud, kui palju maksid ja kas ka soojad ja head joosta on, ise arvas:

"Need hakkaksid vist mullegi," ja küsis kohe:

"Kas sa oleksid hea ja annaksid proovida!"

Heatahtlik koer ei tihanud keelata, võttis ühe saapa jalast ja andis jänesele. Too pani selle jalga ja läks jooksma. Jooksis veidike ja pöördus tagasi, kiitis väga ja lubas enesele samasugused osta. Koeral oli kiituse üle kangesti hea meel. Ta andis jänesele veel teisegi saapa. Jänes lippas pikkade hüpetega metsa. Varsti tuli lõõtsutades tagasi:

"Suur aitäh, et sa mulle neid proovida andsid. Aga kahega on väga halb joosta; omad on vanad ja madalad, tikuvad väga loksuma. Kas sa oleksid nii hea ja annaksid mulle veel neid kahte saabast ka!"

Koer nägi, et jänes tuli kahe saapaga ilusti tagasi ja andiski tagumised saapad ära. Jänes ajas nüüd kõik neli koera saabast jalga ja pistis jälle jooksma. Jooksis kaunis kaugele. Koer arvas, et nüüd kohe keerab ümber, aga jänes vaatas ainult korra üle õla ja lippas edasi. Koer lootis, et ehk ikka veel tuleb. Vahtis nii kaua, kuni jänes silmist kadus. Lõkke juurde jäid vedelema ainult jänese katkised kotad. Nüüd sai koer aru, et jänes ta käest saapad ära pettis.

Polnud parata. Koer pani jänese vanad saapad jalga ja asus petismeest taga ajama. Sellest saadik vihkab koer jänest: nii kui näeb, kohe hakkab taga ajama. Eks ta taha oma saapaid kätte saada. Aga sellest saapapaarist on jänesel ja koeral nüüd ühtemoodi jäljed.

171. Jänese uued saapad.S 41092/7 (1) Setu, Mäe v. < Järvesuu v. - Nikolai Sõrmus < Maria Kütte, s. 1862 (1932). - AT 200 C* - Jänese ja jahikoera vaen 2 t. Rumeenias jutustatakse, et vaen jänese ja jahikoera vahel on tekkinud ühiste tagavarade pärast.