16. Sööb söömavahe, pärib päeva

Siil ja rebane vidasid kihla, kummas üksteist petab ehk kummas teineteisest kavalam on. Õnnetuseks kukkus rebane põdra auku ja palus siilu, kes juhtumise kaupa sinna läks, jumalakeeli, et ta teda välja aitaks. Siil lubas küll õpetada, kuidas rebane august vällä saab, aga selle tingimisega, et rebane talle pärast ühe kana toob. Rebane lubas heameelega, kui ta aga vällä saaks.

Siil läks ka auku ja ütles rebasele:

"Heida pikali maha ja aea keel peast vällä."

Peremees tuleb vaatama ja leiab surnud rebase ja siilu teda nokkivad. Peremees ütleb paha meelega:

"Ena siilu raibet, rikub naha ää!" ja viskab enne rebase, pärast siilu august vällä. Ronib ise ka ja tahab rebast nülgima hakata, aga – rebast põle kuskil änam.

Nädali-kahe pärast said mõlemad kihlveo vidajad jälle kokku ja siil tuletab rebasele ta lubadust meelde. Rebane peeretas kana eest*1 siilule nina peale.

Siil ütleb seda tähele panemata:

"Mis mul viga, ma mängin metsas kannelt, mis kõlab."

Rebane küssib kohe uudishimulikult, kas ta teda ka ei võiks mängima õpetada.

Siil vastab:

"Miks mette, kui sa aga mulle kaks kana tood."

Rebane lubab jälle.

Siil viib ta ühte kohta metsa ääre, näitab linnupaela ja ütleb selle oma kandle olevad. Siis kässib rebast oma tagumisi kintsa "keelte" peale panna.

Rebane sai vaevalt jalad maha panna, kui ta tagumine ots juba üles läks ja nüid hakkas jõnksutamine ehk siilust*2 kandle mängimiseks nimetud.

Aeg läheb. Lõuna tuleb juba jõnksutades kätte ja rebane ütleb naljakalt:

"Jen, jen, sööb söömavahe ää."

Õhtul ütleb ta juba tõsiselt:

"Jen, jen, paneb päävä perse."

Viimati ütleb hädaga:

"Jen, jen, võtab leetsaka*3 vällä."

Siil vaatab rebase kandlemängimist pealt ja ütleb pilgates:

"Vat see on selle eest, et sa oma lubamist ei täitnud!"

*1 kana asemel; *2 siili poolt; *3 hinge

16. Sööb söömavahe, pärib päeva. H III 5, 543/4 (3) Tori, Veskipeal – Chr. Tults (1883). – AT 33 + 151 + 72 C* – Rebane teeskleb surnut 14 t. + Rebane õpib kandlemängu 20 t. + Rebane lõksus 11 t. Kui rebane jätab siilile lubaduse täitmata (kontamineerub 6 t.), maksab väiksem loom teises jutus kätte – meelitab rebase lõksu. Humoristliku AT 72*-ga armastatakse lõpetada erinevaid kontaminatsioone. Samasugune lõpufraas tuntud ka Soomes.