153. Hunt hädas

Lõmsi talu poiss tulnud öösel ehalt kodu, kui näinud: hunt luusib omapääd õues ümber. Poiss jäänud seisatama, et vaadata, mida kaval hunt viimaks välja mõtleb.

Näeb, hunt lähäb lauda poole, tuleb säält ruttu tagasi ja pistab lipsti! ukse vahelt kööki. Poiss ruttu järele, et saaks köögiust kinni panna ja siis hundile naha kallale tikkuda. Minnes vaatanu mõnd käealust, kuid ei leidnud õue päält mingit muud, kui ühe vana kestle*1, mida nägi õue pääl vedelevad.

Jõudnud poiss köögi ukseni, tulnud hunt just ukse pääl temale risti vastu. Poiss pistnud kestle ette ja hunt jooksnud pääd pidi kestlisse, kus pää vana kestli põhjast läbi ulatanud ja kestel hundile kaela jäänud. Niiviisi siis hunt löönud kestlega tükkis õue pääl seda kukerpalli, kuni poiss aia äärest teibapooliku toonud, hundi maha materdanud ja temal viimase tossu välja võtnud.

*1 märsi, taimsest materjalist punutud koti

153. Hunt hädas.ERA II 134, 161/2 (10) Saarde, Voltveti v., Räägu as. – J. P. Sõggel < Liisa Siitan (1936). – [AT 169 J*] – Hunt ja ratas 5 t. Tähelepandava konkreetse juhtumi alusel tekkinud pajatus, esmakordselt arvele võetud läti ainese põhjal.