150. Soelugusid

Teiselpool Järvepää järve on kõrtsi vanad hooned veel nüüdki üleval. Sinna om palju aega tagasi, kui üks mees oli läinud koju täis peaga. Olnud suvine aeg ja lämmi. Mehekene pööranud teeveerde kraavi puhkama, et küll hommikul koju jõuab.

Metsast tulnud susi ja hakanud mehele pääle kusema. Mees virgunud üles, haaranud soe hannast kinni ja viis soe kõrtsi tagasi.

Soel olnud kõrtsis rahva silmis häbi ja oli pagenud kui peni pingi alla.

Too pidi olema üks õkva kõva mees.

Aga ükskord oli susi jälle maganud sigade vahel kui kutsik kunagi. Asi oli nii, et sead magasid rehes, aga susi oli ajanud augu eest paku ära. Roninud sisse ja heitnud kui saks sigade vahele magama.

Hommikul mindi ja saadi susi kätte.

150. Soelugusid. ERA II 174, 715/6 (16) Setu, Mäe v. – Paul Ilvik < Ivan Metsla, üle 80 a. (1938). – [Mt 169 C*] + [169 D* 2)] – Hundid kusevad inimesele peale 5 t. + Hunt magab naise selja taga 3 t.