148. Võta paksu ka

Kui Rauni Riidu alles pisike laps oli, vettand vanamad ta ükspäe põllale seltsi. Ise hakkand rugisi ösuma*1 ning pand lapse põllu ääre peele saiapodi sööma.

Läind natuke aega mööda, siis üks rästik tulnd piima haisu järgi poisi juure ning hakkand kausist piima lakkuma.

Poiss vaatand natuke aega, et mis loom see on ning näind, et see sööb paljast piima ning äi veta saiajuppisi pooliskid*2. Poiss andand kopsaka ussile koostaga*3 vastu pead ning ise ütlend:

"Veta pakdu*4 ka – mimm (piim) anti moole!"

Rästik tõmband korraks tagasi, siis hakkand uuesti piima lakkuma.

Poiss andand uie*5 kopsaka vastu pead ning ütlend:

"Veta pakdu ka, mimm anti moole."

Vanamad kuulnud põllalt, et mis see poiss sääl üksi räägib. Läind vaatama: poiss sööb ussiga ühest kausist ning mõlemad paljast piima – saiajupid puhas kuival. Nad tõmmand lapse kohe eemale ning löönd ussi maha.

*1 rukist lõikama (sirbiga); *2 sugugi, üldsegi mitte; *3 puulusikaga; *4 paksu (lastekeeles); *5 uue

148. Võta paksu ka. RKM II 3, 272/3 (14) Kaarma, Kuressaare v. – Endel Reinart < Anna Reinart (1947) < jutustanud Uno Koppel. – [AT 169 B* 1-2] – Laps hundipesas 96 t. Üleskirjutused on sageli lühikesed ja napid. Mõnikord jutustatakse konkreetsete tegelastega nagu tõestisündinud lugu. Kujunenud populaarseks pajatuseks kaasajal.