138. Hunt varastab vasika

Üks külamees juhtunud sügavalt kuusemetsa seest "röövlite urka" leidama. Majakatus ja seinad old sammadega metsakarva ära tehtud. Ukse sang*1 old eest ära, aga keik parredki old veel alles. Urgas old suure kivi ääres ja ammugi mahajäätud. Unt tehend sinna oma pesa. Keik viis poega mängind põrandal. Kui kütt tuppa lähend – keik krobinal ahju: silmad aga helendand pimedast ahjust välja. Ahi kidisend nagu vähikott. Vanad undid old mõlemad kodunt ära. Kütt rönind parsile neid ootama.

Tulidki varsti mõlemad ja toond poegadele valgepäitsu elusa vasika: ema pidand hammastega kaela pääle kinni ja isa löönd savaga taga. Isa istund künnikse pääle, pojad keik rinnu*2 vasta. Ema akand poegi murdma õpetama ja löönd vasika tua põrandale pikali. Pojad vasika kallale. Tugev vasikas ajand kääst üles, ema löönd vasika uueste maha.

Kütt vajutand ühe isale künnikse pääle, see kukerpalli oue. Pojad jälle ahju, et see kidisend teiste kääs nagu vähikott; ema ajuga uksest välja, jalg surija isa suhu. See liigutand veel lõugu ja piigistand suu kinni.

Kütt parsilt emat nodima.

Kütt koorind vanad undid ära*3; kiskund pojad ahjust välja, koorind ka ära. Vasikas vahtind kesk põrandat kuige aja.

Kütt vahtind, et vasikal ei ole kuskil kriipsu ega täket old, võttand hundi nahad selga ja veend patrikust vasika ka koju.

Küll kuulatand mees, kas kustki on vasikat ära, aga keski ei ole omaks võttand.

Mees kasvatand vasika üles ja saand omale lehma ja ea lehma päälegi. Ei tea, kust maalt tõivad õige kahekeste vasika ära.

*1 rehetoa pooluks suitsu väljalaskmiseks; *2 kõrvuti; *3 võtnud naha maha

138. Hunt varastab vasika.ERA II 198, 83/4 (84) Haljala – Hermann Länts (1938). – [Mtº 166 A* 2)] – Pikemalt välja arendatud jutt tüübist Hunt viib lammast 39 t.