11. Peni polnud kirjamees

Ükskord said rebane ja susi kokku ja hakkasid aru pidama, kuidas paremini süüa saaks.

Rebane ütles:

"Ma tean, kuidas saab. Sul tuleb külasse minna. Sa oled kõvem mees, sa jõuad enam tuua. Ma annan sulle paberikese kaasa. Sinna on kirjutatud, et sind keegi puutuda ei tohi. Sa lähed külla, näitad aga paberit ja keegi ei puutu."

Susi läks küla poole, paber käes. Sai aga vaevalt küla serva, kui tulid koerad, hambad irevil, tulid mehed teivaste ja püssidega, naised ahjuluudadega ja hakkasid peksma. Peksid vaese mehe üsna uimaseks. Hädavaevu pääses hundike minema. Läks siis rebase juurde. See küsima:

"No sõber, kuidas asjad on?"

"Jah, kuidas asjad on! Pääsin hädavaevu eluga tulema."

"Miks sa siis paberit ei näidanud?" päris rebane.

"Ma läbesin seal veel paberit näidata," kurtis hunt, "no ma veel näitasingi, aga asi oli niisugune, et ükski peni polnud kirjamees."

11. Peni polnud kirjamees. ERA II 190, 475/6 (34) Setu, Vilo v. – Anna Tammeorg < Veera Muru (1938). - Mtº 25 - 2 t.