TUUL JA PÄIKE

Seda olen kuulnud ühe vene vanamoori käest, et tuul ja päike akand vaidlema, kumb mehel, kes mööda teed läind, võtab kuue seljast ära.
Tuul akand ennem pääle, et mina raputan selle mehe kuue seest välja. Akand kangesti puhuma. Aga mees tõmmand endale kuue veel ligemale. Tuul läind ikka ühtelugu kangemaks. Mees läind põõsa taha varju. Tuul puhund põõsa oksad kohe vastu maad. Mees oidnud kuue õlmadest kinni, pole mõtelnudki ära võtta.
Siis päike ütelnud: "Jäta nüüd sina oma võim maha, vaata, mina näitan, kuidas mees kuue maha võtab."
Siis tuul jäi vagaseks ja päike akkas paistma. Siis mees tõusis põõsa tagast üles ja läks jälle oma teed. Võttis esiti vööpaelad lahti. Päike paistis veel palavamini. Siis võttis kuue seljast ära, sidus vööpaelaga punti ja võttis õlale ja läks oma teed edasi.
Siis ütles päike: "Vaata, niiviisti võetakse mehel kuub ära, aga sina oma uhke meelega ja kangekaelsusega ei tee midagi."
Niiviisti jäigi sest ajast kuni tänapäevani päikese võim suuremaks kui tuule võim.

INDEX

ERA II 54, 212/4 (228) Tartu-Maarja, Kavastu vanadekodu - R. Viidebaum < K. Jürjenson < kuulnud vene jutustajalt (1932). - AaTh 298 A - 2 t.
Teine üleskirjutus Setust.