KUST OATERA ENDALE MUSTA JOONE SAI?

Kord läksid õlekõrs, süsi ja uatera reisima, sest kes palju käinud, see ka palju näinud.
Nemad olid juba mitmed külad ja vallad läbi käinud ja juhtusid ühe oja juurde. Siin hakkasid nemad nõu pidama, kuda üle oja saaks. Õlekõrs ütles: "Lase mina heidan risti üle oja, siis minge teie üle ja tõmmake mind ka üle."
Kuda mõeldud, nõnda ka tehtud. Õlekõrs heitis risti üle oja, nii kui rahvas palgid seadavad, et jala üle võib saada. Ja süsi oli, kes kõige enne üle läks minema.
Kui tema juba poole purde peale sai, vaatas ta tagasi, mis uatera kaldal teeb. Aga õlekõrs põles katki ja süsi kukkus vette ning hakkas susisema. Uatera, kes kaldal oli, naeris nii, et lõhki läks.
Aga selle õnnetuse juurde juhtus üks rätsep ja õmbles musta niidiga lõhe kinni. Sellepärast on nüüd kõigile uateradele must joon saanud.

INDEX

H III 21, 352/3 Laiuse - K. Taras (1895). - AaTh 295 - 4 t. Tuntud Ida-Eestis (Iisaku, Laiuse, Nõo, Setu). Vrd.
A. Grenzsteini lauluga "Viisk, põis ja õlekõrs".