Urvaste pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

RKM II 53, 309 (9a) < Urvaste khk., Toku k. - Tiiu Prisko < Elfriide Treial, s. 1920 (1956) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Kuu selili - sureb sel aastal palju inimesi. Kuu kõrgel käib - külma, kuu madal käib - sooja.

RKM II 225, 404 (2) < Urvaste khk., Antsla k/n., Kobela k., Aladi t. < Otepää khk., Pühära v., Ilmjärve-Mäeküla - Erna Tampere < Villem Kaur, 71 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui ilm om ilus, sis külveti lina - saavat lina puhas.

RKM II 225, 405 (8) < Urvaste khk., Antsla k/n., Kobela k., Aladi t. < Otepää khk., Pühära v., Ilmjärve-Mäeküla - Erna Tampere < Villem Kaur, 71 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui kuu kõrgest käib talvel, sis om külm, kui madalast käib, sis külmä loota ei ole.

RKM II 225, 407 (21) < Urvaste khk., Antsla k/n., Kobela k., Aladi t. < Otepää khk., Pühära v., Ilmjärve-Mäeküla - Erna Tampere < Villem Kaur, 71 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui õhta päike kõrvetab (om vägä punane) ja ku ta ommuku ka vasta kõrvetab, sis lätt külmäle.

RKM II 317, 145 (2) < Karula khk., Mägiste k. < Urvaste khk., Vaabina k. - Kristi Salve < Emilie Kerge, 87 a. (1974) Sisestas Laura Kukk 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Ku kuu luuas, sis om kuiv aig, ku nätal vana om, sis alustas pehme aig. Sis alustas kuiv aig jälle ja jälle nätal, sis alustas vana kuu pehme.