Sangaste pärimus

Rahvaastronoomia

Tagasi esilehele

E 82315 (3) < Sangaste khk., Sangaste v., Lauküla k. - Salme Tiels, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < M. Kaarna (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kiigepühad. Juba esivanemad ütlesid, et lihavõttepüha hommikul päike kiigub ning esimesed peavad seepärast tema eeskujul toimima.

ERA I 2, 141 (3) < Sangaste khk., Tõlliste v., Uniküla k. - A. Frants (1929) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, toimetas Anne Kaaber, parandas Pihel Sarv 2004
Kui päike paistab ja vihma sajab, siis öeldakse: "Taevast sajab vaestelaste silmavesi." Kui terariist selili - "Tuleb vihma."

ERA II 11, 683 (64) < Sangaste khk., Sangaste v., Restu k. - Linda Müllerson < Linda Müllerson (1929) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Kui õhtul ilm põhjast selge, tuleb teisel päeval ilus ilm.

RKM II 49, 315 (9) < Sangaste khk., Mäeküla k. - Antonian Udras < Helene Udras, s. 1905 (1955) Sisestas USN, kontrollis Mare Kõiva 2005
Ku tähti palju taivast langes, siis sii aasta on õnnetu.

RKM II 155, 238 (18) < Sangaste khk., Õru v. - Edgar Kuuba < Liisa Kärk (s. Varik), s. 1886 (1962) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui päike paistab heledalt, saab ilus ilm olla, kui aga tuhmilt, siis vihma.

RKM II 155, 239 (20) < Sangaste khk., Õru v. - Edgar Kuuba < Liisa Kärk (s. Varik), s. 1886 (1962) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mõni ütleb, et kui pilv on päiva pääl, tuleb vihma. Aga mina ise olen vaadanud, kui vastas päikesele om sinine, tuleb vihma, kui om aga punane, siis saab olla ilm hea tulema.

RKM II 225, 99 (1) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Korijärve k., Koosa t. < Vastse-Antsmõisa < Omski obl. - Erna Tampere < Maali Tamm, s. 1900 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Esä opas' mullõ Taivavankri. Ja sis om säidse tähte, Koodi om pääl ja Rihä om all. Tuu om Koodirihä.

RKM II 225, 101/2 (8) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Korijärve k., Koosa t. < Vastse-Antsmõisa < Omski obl. - Erna Tampere < Maali Tamm, s. 1900 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
"Nüüd om noorekuu pehme aig, tulke näpistage ärä!" (Kutsub karjameest põrsast kastreerima.) Kat's nädälit om kuiva aigu ja kat's nädälit pehmet aigu. Enne om noorekuu kuiv - nätäl aigu, kui kuu luvvas. Tõine nätäl om noorekuu pehme. Sis om kuu täüs ja algnes vanakuu pehme. Pääle tolle tulõ vanakuu kuiv ja kuu vaheaig. Üteldäs, et kes kuu vaheaiga sünnüs, sis tuu olevät suguta, kas luum või inimene. Lambid pöetäs noorekuu pehmegä, sis vill äste kasus. Siga tapõti minu ajal tävve kuuga, et sõs ollev liharasv tävveline. Kuu vaheajal tapetas kah.

RKM II 225, 258/9 (2) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Lauküla k., Pärna t. < Uue-Antsla v. - Erna Tampere < Miina Must, 90 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanast, kui märdi- ja kadriaigu virmalise vehksivä, sis essitivä är. Kui naase lätsiva, es tohe kässi kõrvale laske rippu. Võtiva põlle või undruku, mütsitiva käe' sisse, sis ei saa essitaja kätte. Mud'u võtva käest kinni ja veevä tõiste paika. Mu mehe tädi olli, pidi Antsvalda minemä, olli viidu Koigu valda. Tuu om Võru kreisin. Sis ollu senikavva ku ommukuni, sis tul'l Antsvalda. Virmalisi, ku noid kaid, sis olli, ku väikse tükükese oles sehen ku putuka. Enne märti kat's nädälit ja pääle märti kat's ol'l tuu virmaliste vehklemine.

RKM II 225, 11 (1) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Tagula k., Kitseaadu t. - Erna Tampere < Marie Altosaar, 79 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Uba tulõ tävve kuuga iks panda.

RKM II 225, 53 (19) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Korijärve k., Loojamäe t. - Erna Tampere < Mari Orav, 77 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mul aia takan ol'l võsus ar kasunu. Liinast käü mul üt's siiä, ragus kuuvahepäeväl ärä - es kasu midägi enämb. Kui vanal kuul raot, sis ei kasva võsu.

RKM II 225, 53 (20) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Korijärve k., Loojamäe t. - Erna Tampere < Mari Orav, 77 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ehitust alustedi ka vanakuu kuival aol. Sis sais maja kuiv.

RKM II 225, 53 (21) < Sangaste khk., Sangaste k/n., Korijärve k., Loojamäe t. - Erna Tampere < Mari Orav, 77 a. (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Lambit pöeti noorekuu pehmege. Keväjä, nii ku toome äitsnese', sügüse pöeti, sis ku lauta jäivä ja talvõl kolmas kõrd.