Rõngu pärimus

Tarkusi koduloomadest ja põllupidamisest

Tagasi esilehele

E 80928 (3) < Rõngu khk. - ? Tartu Õpetajate Seminari õpil. < August Tober (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui jõulukuusel on pärast ehete võtmist enam viie kui kuue haruga pööriseid, tuleb nälja-aasta.

E 82124 (8) < Rõngu khk., Aakre v. - Erna Siimann, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Erna Siimanni ema ja isa (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui vana-aasta ööl oli palju tähti taevas, siis pidi saama palju noori loomi.

RKM II 22, 239 (22) < Rõngu khk., Hellenurme as., Mäelooga t. - Liis Pedajas < Linda Alalooga, s. 1896 (1949) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui tsial olli atla, katsipäidi läits kaal paistuma, lasti sabaotsast kolm tilka verd, lasti leevä pääle, anti tsiale.

RKM II 227, 188 (21)< Rõngu khk., Puka v., Soontaga as. - Lilia Briedis < Enn Loit, 59 a. (1967) Sisestas Pille Sääsk 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Reedesel päeval ei tohi vilja külvata, siis külv äpardub.