Rõngu pärimus

Rahvaastronoomia

Tagasi esilehele

E 80923 (11) < Rõngu khk. - Linda Mäll, Tartu Õpetajate Seminari õpil. < Luise Palu, 52 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui uue-aasta ööl taevas selge ja tähis, siis saab sel aastal palju neide mehele.

E 82018 (1) < Rõngu khk., Kirepi v., Tammistu k. - E. Einberg, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < pr. E. Braun (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jutt kuust
Üks mees olevat kuupaistel magada tahtnud, sest siis nägevat ta näkke unes. Ühel ööl oli kuuprintsess tema juure tulnud ja ta ilusate kullakarva juustega mänginud. Ta oli printsessi kinni püüdnud ja küsinud, kas see ei taha talle naiseks tulla. Printsess lubanud seda, kui ta oma ilusad juuksed ära lõikab ja näkineidudele annab. Järgmisel päeval lõiganudki mees juuksed ära ja andnud need näkineidudele, kes neist redeli teha lubanud, mida mööda mees kuule pääsevat. Sääl peetavat pulmad.
Kui redel valmis oli, roninud mees kuule ja läinud kuuprintsessi juure. See ütelnud aga, et ta teda nüüd, kus tal enam oma ilusaid juukseid pole, meheks ei tahtvat.
Kui mees alla tahtnud tulla, pole ta enam redelit leidnud ja pidanud kuule jääma, kust me teda veel nüüdki täiskuu ajal mõruda näoga alla näeme vahtimas.

E 82124 (8) < Rõngu khk., Aakre v. - Erna Siimann, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Erna Siimanni ema ja isa (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui vana-aasta ööl oli palju tähti taevas, siis pidi saama palju noori loomi.

ERA II 138, 443 (33) < Rõngu khk. ja Rannu khk. - H. Lell (1936) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe 2001, parandasid Lennart Peep 2002 ja Kairika Kärsna 2003
Ebausk, kombed
Lutikaid ei tohi hävitada vanakuu ajal, siis sigib neid noorel kuul veel rohkem.