Räpina pärimus

Rahvaastronoomia

Tagasi esilehele

E 81764/5 (1) < Räpina khk. - M. J. Eisen < Elmar Päss (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Virmalised
Mag. E. Päss jutustas:
Sõitsin mõne aja eest Petseri raudteel Veriora jaamast 5 kilomeetri kaugusele Räpina kihelkonda õhtul pimedas. Mulle oli hobune vasta saadetud. Meiega sõitis kaasa laps.
Taevalaotust vaadates küsis korraga laps: "Mis kuma seal taeva all on? Kust see kuma tuleb?"
Mina ja voorimees vaatasime nüüd mõlemad lapse tähelepandud kuma poole.
Varsti vastas räpinalane voorimees: "Need on ju virmalised. Lapimaa sepad taovad maatelge, sellest tagumisest lendavad sädemed taeva alla. Need sädemed jooksevad seal üleval teineteisest läbi ja nii vehklevad virmalised."

ERA II 162, 242 (13) < Räpina khk., Räpina v., Tooste k. - Paulopriit Voolaine < Magda Tooding, 24 a. (1935) Kontrollis Kadi Sarv
Hannaga täht näge maailma otsa. (s.o. lõppu, kadu, hävitamist).

ERA II 162, 242 (14) < Räpina khk., Räpina v., Tooste k. - Paulopriit Voolaine < Magda Tooding, 24 a. (1935) Sisestas Kristin Haugas 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui vikahtkaaril ots om järveh, sis saasõ vihma. A kui om keset taavast, sis saasõ põuda.

ERA II 156, 261 (381) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas Kristin Haugas 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui vihma aol vikakaar paist, sis om tõõnõ päiv tol samal aol jäl satto uuta.

ERA II 156, 261 (385) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas Eda Pomozi 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui õhk helle, tulõ kuiv ilm.

ERA II 156, 272 (515) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Tsuvva kabla tii vanal kuul, sis ei mädäne.

ERA II 156, 272 (518) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Aia vitso tuu vanal kuul, sis saisva kavvõmb.

ERA II 156, 272 (519) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Nõglapuu rao noorõl kuul, vanal kuul kõitas är.

ERA II 156, 272 (520) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Noorõl kuul rao hagu, sis kasus rutto asõmõlõ.

ERA II 156, 272 (521) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko- Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Lehtpuu rao vanal kuul, sis om kõva.

ERA II 156, 272 (523) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Noorõ kuuga tulõ talv, vanakuuga suvi.

ERA II 156, 272 (524) < Räpina khk., Kahkva v., Väiko-Viirkso t. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui uibo häitsemine katõ kuu sisse trehväs, sis saa pallõ ubined.

RKM II 22, 82 (13) < Räpina khk, Verioja v., Vaaraküla k. - Juta Sulengo < Juuli Parimaa, s. 1871 (1949) Sisestanud Kristi Kaber 2001, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui virmalisõ' vehklese', sis ilma läävä saole.

RKM II 22, 45 (3) < Räpina khk., Naha k. - Juta Sulengo < Aliide Aruste, s. 1893 (1949) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui täht kukup ja kui sul midägi kaasas on, viska ärä ja kahjatseda ei tohi, sis lähep soov täide. Mul oll vanamiis haige, ma näi tähte langõmas. Tikutops ol'l käeh, tolle visassi ärä'. Vanamiis saiki terves. Kes edesi annap selle kunsti, see kaotap oma juba ärä.

RKM II 22, 50 (8) < Räpina khk., Räpina v., Linte k. - Juta Sulengo < Hindrek Heering, s. 1885 (1949) Sisestanud Kristi Kaber 2001, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Vikahtkaar tõmbavat järvest vett üles, säält tulõ nigu mullin. Üteldas: "Vikahtkaar om täämbä ümbre, nakkas sadama."

RKM II 22, 62 (2) < Räpina khk., Kahkva v., Pääsna k. - Juta Sulengo < Marie Kivisild, s. 1884 (1949) Sisestas USN, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui kuu ja päiv ütel ajal taivan, sis ei külveta.

RKM II 59, 443 (15) < Räpina khk., Räpina al. - Saamuel Karopuu (1956) Sisestas ja kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Kellähaud
Peipsi ääres Tammistu küla kohal, lohk Kikka ja Punnimäe talude heinamaa piiril. Sõja eest olla siia peidetud Räpina kiriku kell. Kell olevat väga sügavasse pori sisse vajunud, nii et teda sealt enam kätte ei saa. Mõnikord vagase ilmaga olevat sealt kuulda olnud kella helisemist.
Rahahaudõmägi ja läte. Palomõisa-Leevi tee ääres.
Hõpõlohk. Vareste külast Süvähavva poole, soos vesisel kohal.
Hõpõsaar. Hundilaanes Hirresaare talu Korgõmäe all.

Kellähaud

ALS 2, 349 < Võru l. < Räpina khk., Kahkva v. - Konstantin Tannenthal < Liisa Tobre (1929) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Tapa siga noorel kuul, siis on liha hea.

EÜS IX, 1451 (34) < Räpina khk., v., Kõnnu k. - A. O. Väisänen ja R. Tamm < Mari Noorhani, 67 a. (1912) Sisestanud ERA, kontrollis Mare Kõiva 2010 [ns/vili]
Lõikuse l.
Lõpõ iks lõpõ iikene, - lõõrilõ=lõõrilõ
Kui ei lõpõ siia jäta
Jäta kurõ kumardõlla
Jäta partsi paanütõlla
Siin no iks karo' karõlnu'
Läbi lännü lääbä jalga
Siin ni iks künnü kühko=sälg
Äestännu lääba jalg
Olõs künnü uma veli
Äestännü uma sõsar
Olõs põldu parembat
Tõug tõsõ sugumanõ

E 58611 < Räpina khk., Mehikoorma al. - August Kelt < Freiberg (1926) Sisestas Salle Kajak 2010
Puugi tegemine:
Võeti 3 vana vihta, seoti nad kokku ja pandi rheluuavars taha. Tehti harilikult saunas 3 neljapäeva õhtut, noorekuu loomise aal.
Siis nimetissõrmest 9 tilka verd peale tilgutada, selle aja sees 3 x tagurpidi gIsa meeih lugeda.

E 70401 < Räpina - Elmar Kald, Räpina põllumajanduslik ühisgümnaasium < Hindrik Karask, 86 a. (1930)
Pilvine jõuluöö tähendab hääd viljaaastat

Virmalised

E 8° X, 35 (166) < Räpina khk. - M. J. Eisen (1932) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2003
Kui kuu seliti, siis sureb väga palju inimesi ses kuus.

E 8° X, 35 (167) < Räpina khk. - M. J. Eisen (1932) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2003 [astro/enne]
Kui noort kuud esimest kord nähakse ja mõni kõva asi käes on, saab selles kuus kingitusi.

E 8° XI, 83 (182) < Räpina khk. < Viljandi khk. < Kolga-Jaani khk. - M. J. Eisen (1932) Sisestas Pille Parder 2003
Räpinas ja Viljandi kihelkonnas üteldakse "virmalised vehklevad", sama Kolga-Jaanis.

E 8° XII, 35 (96) < Räpina khk. - M. J. Eisen < J. Ainelo (1932-1933) Sisestas Pille Parder 2003
Räpinas vanasti virmaliste sõna praeguses tähenduses ei tuntud. Tunti ainult sõimunimena. öeldi näiteks: "Ah, sa virmaline!" See sõna tähendas midagi halba.
Praeguste virmaliste asemel öeldi ikka: "Põhi pala." - põhi põleb.

E 8° XIV, 43 (142) < Räina khk. - M. J. Eisen < Hilda Hekter (28 a.) (1933) Sisestas Kristi Kaber 2001
Räpinas on vikerkaar vikakaar.

E 8° XIV, 43 (143) < Räpina khk. - M. J. Eisen < Hilda Hekter (28 a.) (1933) Sisestas Kristi Kaber 2001
Vikerkaar tõmbab maast vett üles - teisel päeval hakkab sadama.

E II 1 (3) < Räpina khk. - M.J.Eisen < Ella Hektor (1925) Sisestas Pille Parder 2003
Kui esimesel noorkuu veerandil kuu viltu on, siis sureb sel veerandil palju inimesi.

E X 8 (28) < Räpina khk. - M.J.Eisen < E.Hektor Sisestas Pille Parder 2003
Villu kraasitakse vanas kuus, siis ei tule koid riidesse.

E X 23 (105) < Räpina khk. - M.J.Eisen < E.Hektor Sisestas Pille Parder 2003
Vanas kuus vaja sauna minna vihtlema, siis ei hakka ihu sügelema.

E X 39 (201) < Räpina khk. - M. J. Eisen < Ella Hektor Sisestas Pille Parder 2003 Sisestas Pille Parder 2003
Kui esimest kord noort kuud näed ja juhtub midagi käes olema, siis saad sel kuul kingitust. Kui midagi käes ei ole, ei saa midagi.

E XI 5 (6) < Räpina khk. - M.J.Eisen < E.Hektor (26 a.) Sisestas Pille Parder 2003
Taevavanker.
Korra läinud mees metsa, enesel kaks härga vankri ees. Äkiste karanud susi metsast välja härja kallale, murdnud teise härja. Jumal aga olnud määranud, et susi ei tohi looma kallale aiste vahel ehk tiisli kõrval tungida. Et susi seda siiski teinud, tõstnud Taevataat vankri kõige soega ja härjaga üles taevasse. Seal rändavad nad praegu alles.

E II 12 (64) Räpina khk. - M.J.Eisen < Ella Hektor (1925) Sisestas Pille Parder 2003 [ns/prussakas]
Kui risteel prussakate sõnu lausutakse, lähevad prussakad teise talusse.
Ella Hektor

E X 8 (27) < Räpina khk. - M.J.Eisen < E.Hektor Sisestas Pille Parder 2003
Lammast niidetakse noores kuus ja puhuva tuulega, siis kasvab vill hästi.

Taevavanker.

E XI 8 (17) < Räpina khk. - M.J.Eisen < Ella Hektor (26 a.) Sisestas Pille Parder 2003 [jõgi]
Võu ja Võhandu
Räpinas tarvitatakse ? jõe kohta Võu ja Võhandu nime.
Võu nime kuuldakse ometi sagedamini kui Võhandu nime.

EKRK I 30, 276 (2) < Räpina khk., Laane k. - Kersti Kõivumägi ja Tiiu Kaevando < August Lukk, 67 a. (1960) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Oll, et ehituspuu mahavõtmise aig pidi olema. Tõsel ajal kõdunevat puu rutemb ära. On sääraseid vanu ehitusi. Siin laoplatsi juures on üts maja ja ka koolitare manu on üts maja. See ehitati metsavahi majaks ja minu ema on veel seal sündinu ja kasvanu. Laane esi on umbes 90 aastat vana, aga see tare on enne tehtu.

Kellähaud

RKM II 179, 168 (26) < Räpina, Tooste k. - Paulopriit Voolaine < Ida Mustson, s. 1887 (1964) Sisestas Ave Tupits 2000
Talvõ pöeti lambet vana kuuga - lauta! Suvõl pöeti noorõl kuul - vällä!

RKM II 210, 166/7 (28) < Räpina khk., Rasina v., Matsisaare k., Kagova t. - Mall Proodel < Ida Poska, 84 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Kui tõnisepäev ei sata ja vastsen aastan tähed taivan, siis tulle hea viljaasta ja noori elläi tule.

RKM II 210, 547 (6) < Räpina khk., Meeksi v., Meerapalu k., Latika t. - Mall Proodel < Hilda Mäesaar, u. 50 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Noorel kuul tapeti siga, siis liha paisus.

RKM II 210, 547 (7) < Räpina khk., Meeksi v., Meerapalu k., Latika t. - Mall Proodel < Hilda Mäesaar, u. 50 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Tangutegemine oli vanal kuul, siis ei lähe usse sisse.

RKM II 210, 552 (23) < Räpina khk., Meeksi v., Meerapalu k., Latika t. - Mall Proodel < Hilda Mäesaar, u. 50 a (1966) Sisestas Ave Tupits 2000
Põhjavalgus näitas külma. Kui palju vehkleva, tuleb sõda.

RKM II 317, 514 (153) < Räpina khk., Kiisa k. - Paulopriit Voolaine < Marta Kurg, s. 1913 (1975) Sisestas Ulvi Võsa 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kardolet pante vanakuuga.

RKM II 317, 515 (154) < Räpina khk., Kiisa k. - Paulopriit Voolaine < Marta Kurg, s. 1913 (1975) Sisestas Ulvi Võsa 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Noorõkuuga istutõti aiavilja. Kapstet istutõti, ku oll õnnõ üts päiv taivah, mitte sis, ku oll kuu ja päiv taivah.

RKM II 347, 3 (4) < Räpina khk., Köstrimäe k. - Mall Hiiemäe < Tähte Vent, 51 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui on noor kuu, siis ei taheta kartulid panda, et ega siis ei saa ju, alla mitaki ei tule. Ikka vanal kuul. Mõne pidava küll toda viil, me oleme esiki pand ikka sel ajal, kui ei ole noor kuu.

RKM II 347, 3 (5) < Räpina khk., Köstrimäe k. - Mall Hiiemäe < Tähte Vent, 51 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kuu loomine on tähtis ilmale. Noor kuu, siis ilm kohe muutus.

RKM II 347, 8 (19) < Räpina khk., Köstrimäe k. - Mall Hiiemäe < Tähte Vent, 51 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Päikese ümber on mõnikõrd punetus - siis halba ilma.

RKM II 347, 22 (32) < Räpina khk., Köstrimäe k. - Mall Hiiemäe < Selma Mändver, s. 1900 (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Külvinädalaid ei tiia. Kuud vaadati. Mõni tegi meneva nädali, oll hea aig, kuu loodi. Oll kolme või nelja päevane.

RKM II 347, 39 (23) < Räpina khk., Meeksi k. - Mall Hiiemäe < Eliise Sakson, s. 1908 (1980) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2007, kontrollis Mare Kõiva 2008
Kui noortkuud nähtakse tühja kätega, siis pole sel kuul õnne, kui aga täie kätega, siis on õnne.

RKM II 347, 136 (32) < Räpina khk., Leevaku k. - Mall Hiiemäe < Leida Häidson, s. 1907 (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Nuurel kuul nurme,
vanal kuul varju.
- Lambaniitmise kohta.

RKM II 347, 138 (42) < Räpina khk., Leevaku k. - Mall Hiiemäe < Leida Häidson, s. 1907 (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Pesupesemine oll, kui kuu kolm päeva vanast sai, siis oll pehme aig, siis pesu läts puhtast.

RKM II 347, 153/4 (7) < Räpina khk., Leevaku k. - Mall Hiiemäe < Ida-Pauline Tälli, s. 1902 (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui vanal kuul surras, siis jäi täis elo perrä.

RKM II 347, 262 (29) < Räpina khk., Võiardi k. - Mall Hiiemäe < Eduard Salumets, 88 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui virmalise vehklese, sis tule mõnikord ilmamuutust, kas talvel külmäle lätsivä ilma või.

RKM II 347, 262/3 (30) < Räpina khk., Võiardi k. - Mall Hiiemäe < Eduard Salumets, 88 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Koodi ja Sõgõl, noo omma meele jäänuva. Koodi ommava kolm tähte nii üten rean ja Sõgõl on kuus-seitse tähte üteh tsäugah. Noh hommugu poole nee olliva alati rehepessu ajal nätä. Kaeti, et kui Koodi on juba ülevel ja Sõgõl, siis oli paras üles tulla.

RKM II 347, 265 (37) < Räpina khk., Võiardi k. - Mall Hiiemäe < Eduard Salumets, 88 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Mõni es pia midägi ajost, kuna arvas, nii külvsi. Mõni iks pidi noid aigu kah. Kapstaistotamiseh iks kaeti aiku, noorel kuul iks taheti, parempas peeti. Iks kuu kasus ja on pehme aig.

RKM II 347, 331 (3) < Räpina khk., Laane k. - Mall Hiiemäe < Aliide Heering, 69 a. (1980) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Mare Kõiva 2008
Minu väimees rääkis seda, et tema isa oli rääkinu, et lihavõttepühade aeg päike tansnu.

RKM II 347, 380 (8) < Räpina khk., Laane k. - Mall Hiiemäe < Taani Paaliste, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kuu ümbre ratas, pääva pääl tulp, siis kolme päeva pärast ilm muutus.

RKM II 347, 500 (2) < Räpina khk., Meeksi k. < Võnnu khk., Pedaspää k. - Aare Väljaots < Anna Bulkin, 80 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui kuu katte nädali vannu, sis tuleb kurgid istutada.

RKM II 347, 503 (13) < Räpina khk., Meeksi k. < Võnnu khk., Pedaspää k. - Aare Väljaots < Anna Bulkin, 80 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui päike nakkas looja minema ja tal on post üleval, sis saab satto.

RKM II 347, 506 (3) < Räpina khk., Mägiotsa k. (end. Kureküla) - Aare Väljaots < Õie Heering, 63 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Tsika tulep tappa vanal kuul, siis ei saa ruttu otsa ega ei löö elukaid sisse.

RKM II 347, 521 (14) < Räpina khk., Väike-Veerksu k. - Aare Väljaots < Ida Kaldoja, 75 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Tsiga olen mina tapnu iks noore kuuga, sis saab pehme liha. Vana kuuga on liha kuiv sääne.

RKM II 347, 521 (15) < Räpina khk., Väike-Veerksu k. - Aare Väljaots < Ida Kaldoja, 75 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kartuli pannime iks vana kuuga. Muidu kasvave päälisse.

RKM II 347, 521 (16) < Räpina khk., Väike-Veerksu k. - Aare Väljaots < Ida Kaldoja, 75 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kapsta pannime kasvama noore kuuga.

RKM II 348, 10 (9) < Räpina khk., Tooste k. - Erna Tampere < Mahta Terepson, 77 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Vanast es hakata pesu pesema muul ajal ku pehmel aol.

RKM II 348, 15 (5) < Räpina khk., Tooste k. - Erna Tampere < Alma Toomepuu, 73 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kartulid pidi panema täiskuu ajal. Kui pilved suures tükkis on, sis kartulid kasvavad nii suured kui pilvetükid taevas.

RKM II 348, 24 (5) < Räpina khk., Tooste k. - Erna Tampere < Salme Kübar, s. 1905 (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kuud pandi ka vanast tähele, et tsiga tapa vanal kuul, sis liha paisub panni pääl, aga kui noorel kuul tapad, siis kõrbeb panni pääl.

RKM II 348, 24 (6) < Räpina khk., Tooste k. - Erna Tampere < Salme Kübar, s. 1905 (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kartul istuta täüs kuul, sis saa ka täüs kartul. Vanaimä toda alati ütel.

RKM II 348, 45 (5) < Räpina khk., Võõpsu al. - Erna Tampere < Anna Varusk, 60 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui päike hommiku tõuseb munapühade aig, sis om igasugu värvi rõngad taeva pääl. Sis üteldas, et päike hällib. Siis vanarahva usu järgi see pidi õige munapüha olema.

RKM II 348, 65 (3) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kuud ei saa arvestada looma välja laskmise juures. Päivi vaadati ikka. Reede es taheta lasta.

RKM II 348, 65 (4) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Lammast niidetas kevadel - noorel kuul nurme, vanal kuul varju. Sügisel sis niidetas vanal kuul.

RKM II 348, 65 (5) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Noorel kuul tapeti, vanal kuul suitsetati liha. Sis olevat liha jaksam. Vanal kuul suitsetati, siis seisab liha.

RKM II 348, 65 (6) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kapsaid sis ei istutata, kui kaks päivä taivan om. Kui kapstaistutamise ajal võõras tuli, sis ütles - suuri päid ja lakko lehti. Aga meesterahvas ei tohi kapstaistutamise aigu aian kõndi. Sis kasuse kaali ala kapsal.

RKM II 348, 66 (8) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui kartuli noorel kuul paned, sis kasuse ala aga kui vanal kuul, sis kasuse päälise enne. Aga kuu vahe om väga suur aig toda ei saa uuta.

RKM II 348, 66 (9) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kui oll noor kuu tuu om õhta, sis tetti lina õhta, aga kui oll vana kuu tuu om hommiku, sis rühiti hommiku.

RKM II 348, 67 (12) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Mina mäleta veel sirbiga rüapõimimist. Sis akati ka noorel kuul põimma. Ja reheh pingi pääl rabati.

RKM II 348, 67 (13) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Tõnisepäeval oll niiviisi, kui päike välläs olli, ilm ilus olli, sis oll rüasaak hää. Kui tõnisepäeval niigi pallu päiva oli, et mustlane hobuse selga saa, sis kah om hää. Tõnisepäeval nakas seal tõnõ silm vett juuskma.

RKM II 348, 69 (23) < Räpina khk., Kirmsi k. - Erna Tampere < Ksenia Jõks, 81 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Vanst küll taheti looma noorel kuul nurme laska. Nüüd ei ole olnu änam toda.

RKM II 348, 132 (2) < Räpina khk., Aravu k. - Erna Tampere < Ireene Toim, 67 a. (1980) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Mare Kõiva 2008
Kui noort kuus nägid esimest korda, sis ütlesid:
Tere, kuu', noor kuu',
sina vanaks mina nooreks,
jahumatt jaksaks,
tuhamatt tulusaks,
soele uni, lambale laiskus,
saksalatse kärna.

RKM II 348, 184 (24) < Räpina khk., Küka k. - Erna Tampere < Elmar Kiviloo, 78 a. (1980) Sisestas Salle Kajak 2008, kontrollis Salle Kajak 2008
Kartul tulli maha panda vanal kuul, sis om kartul saagirikas. Mai lõpu puul om üts külvinätal kutsuti haina nätal, sis es teta määnestki vilja.

RKM II 396, 67 (4) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestanud Kristin Haugas 2001, kontrollis Mare Kõiva 2009
Ühel päeval, vastu hommikupäikest oli uduvine päikese ümber, oli vikerkaar. Mõtlesin, et mis see tähendab. Minu kodukandis - Peipsi ääres ikka arvati, et tuleb mingi looduse kahju - ja kahe päeva pärast oligi suur sadu ja torm.

RKM II 396, 68 (6) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Kui päikesel on nagu teised päikesed ümber, on jälle sadu.

RKM II 396, 68 (8) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Noorel kuul ei tapeta siga, ikka täiskuul rohkem.

RKM II 396, 70 (16) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Noorel kuul kui kulti lõigata, siis haavad hästi paranevad ja kui omal on operatsioon.

RKM II 396, 70 (17) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Üteldakse, kui inimene sünnib noorel kuul, näeb kaua noor välja.

RKM II 396, 77 (40) < Võnnu khk., Aruaia k. < Räpina khk., Jõepera k. - Sirle Pent < Helju Haljaste, 52 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2009, kontrollis Salle Kajak 2009
Es tohi näidata näpuga kuu ega vikerkaare ega muu peale, toob õnnetust.

RKM II 397, 536 (1) < Võnnu khk., Terepi k. - Eda Kalmre < Aino Zirn, 73 a. (1986) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2008, kontrollis Mare Kõiva 2009
Hobusel nikastas puusa ära, vanaisa läks nõia juure, oli kuskil Mägiotsal või Räpinas. See käsknu kuuvalgele minna ja lasta hobusele pääle paista, käega kuuvalgust haige koha pääle panna.

ERA II 150, 388 (51) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < vanematelt inimestelt (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Uskumused ja kombed.
Näet nuurt kuud (noor kuu) edimäst kõrda hää poolõ päält, lätt kõik kuu häste, kui kurä (vasaku) poolõ päält, lätt halvastõ. Kui midäge käen om nuurt kuud näten, saad kingitust.

ERA II 150, 400 (143) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < vanematelt inimestelt (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Tarbepuu raiu vanal kuul, sis ei vaglutata är.

ERA II 150, 402/3 (13) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas Kristin Haugas 2001, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Ilmade ettekuulutus.
Kui vikakaar hummogu puult päiva paist, sis tulõ vihmanõ, kui õdago puult, sis illos ilm. Kui vikakaar inne päävä loojangut häste korgõ ja pistü, nigu venne luuk paist, sis tulõva ilosa ilma.

ERA II 150, 403 (19) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas Eda Pomozi 2001, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Üldse kuulutas taiva hummogunõ punõtamine halbo ilmo, õdagunõ häid ilmo.

ERA II 150, 409 (77) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas Lenne Ojamets 2001, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Virmalise oktoobrekuul kuulutasõ külmä talvõ.

ERA II 150, 412 (107) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Kunage ei tohi sis viljä külvä, kui kuu kummalõ om ja küür säläh.

ERA II 150, 412 (108) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe
Ei tohi ka vilja külvä kuu varõtamise aigo.

ERA II 150, 414/5 (130) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Tarbepuudõs raiu talvõl - need puud, mis talvõl rohelise omma nigu kuus ja pettäi, noorõl kuul; tõisõ puu nigu kõivo, tammõ, vahtra, jalaja jne. vanal kuul.

ERA II 150, 415 (136) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kuu tähendüse.
Pehme aig om: vana kuu pehme om 3 päivä peräst täüskuud.

ERA II 150, 415 (137) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kuu tähendüse.
Pehme aig om: noorõ kuu pehme om 3 päivä pääle kuu luumist.

ERA II 150, 415/6 (138) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kuu tähendüse.
Pehme aig om: Kõige pehmemb aig om kuu vahepääväl, see om enne kuu luumist, kui kuud viil ei olõ 1. päiv.

ERA II 150, 416 (139) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kuu tähendüse.
Kalg ehk kuiv aig: vana kuu kalg om 2-3 päivä inne täüskuud.

ERA II 150, 416 (140) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Jaan Ortus, s. 1857 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Kuu tähendüse.
Kalg ehk kuiv aig: noorõ kuu kalg om 3 päivä inne noorõ kuu luumist.

ERA II 150, 432/3 (34) < Räpina khk., Veriora v. - Daniel Lepson < Mari Ortus, s. 1867, Ann Tikker, s. 1859 (1937) Sisestas USN, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Maarja Oras
Haigused ja arstimisviisid.
Kuutõbi. Kuutõbi tulevad sellest, kui kuu magades inimesele peale paistab. Kuutõbine inimene tuleb öösi üles, toimetab ja talitab ja ronib isegi seinu mööda üles, eise ei tea ärgates sellest midagi, seda teeb ta kõik magades, ainult kui ta nime nimetat, ärkab üles, ja kui on kuhugi üles roninud, kukub otsekohe nime kuuldes maha.
Kuutõbise voodi äärde pannakse ööseks külm vesi vanni ehk toobriga, nii et kui öösi üles tuleb ja vette astub, siis ärkab üles ja on tõbi kadunud.

ERA II 156, 261 (381) < Räpina khk., Toolamaa v., Võuküla k. - Daniel Lepson < Liisa Otsing, 69 a. (1937) Sisestas Kristin Haugas 2001, kontrollis ja redigeeris Mare Kalda
Kui vihma aol vikakaar paist, sis om tõõnõ päiv tolsamal aol jäl satto uuta.

ERA II 156, 272 (515) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep

ERA II 156, 272 (518) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Aiavitso tuu vanal kuul, sis saisva kavvõmb.

ERA II 156, 272 (519) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep

ERA II 156, 272 (520) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep

ERA II 156, 272 (521) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep

ERA II 156, 272 (523) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas USN, kontrollis Kadi Sarv, redigeeris Lennart Peep
Noorõ kuuga tulõ talv, vana kuuga suvi.

ERA II 156, 272 (524) < Räpina khk., Kahkva v., Väiku-Viirksu k. - Daniel Lepson < Jakob Rämman, 60 a. (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui uibo häitsemine katõ kuu sisse trehväs, sis saa pallö ubined.

ERA II 203, 596 (24) < Räpina khk., Veriora v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Osvald Mürk, 63a. (1938) Sisestas USN
Päävä püürmist vai käändmist arvatas tulõvat tollõst, et ta tormas kohege vasta ja inämb edese minnä ei saa ja piat nakama tagase poolõ minemä ja tollõst tulõge, et tä käü edese ja tagase niikavva kui vasta lüü.

ERA II 257, 292/3 (7) < Räpina khk., Räpina v., Kõnnu k. - Paulopriit Voolaine < Maarja Tilkson (Palleka Maarja), s. 1861 (1939) Sisestas USN
Peede Aadam Miilvalt kõnõl tüü man: "Istumõ maaha, lasõmõ pääväl raahuga minnä jumalehe, sis lastas meil ka raahugakolda. Ega mi tuuga tüüd är ei tii, ku sedäsamma kibõnat aigo är ei ooda, et päiv är lätt jumalehe."

ERA II 257, 300 (34) < Räpina khk. ja v., Kõnnu k. - P. Voolaine (1939). Sisestanud Kristi Kaber 2001
Ku vikahkaar om Peipse pääl, sis saasõ vihma. Vikahkaar võtt üles vihma.

ERA II 262, 386 (638) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson < Jaan Karpson, 82 a. (1939) Sisestas USN
Noorõ kuuga ei saa talvõ ja vana kuuga suvvõ.

ERA II 262, 395 (707) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse k. - Daniel Lepson (1939). Sisestanud Kristin Haugas 2001
Kui vikakaar üleväh om, sis nakas järgmätsel pääväl sadama.

ERA II 262, 395 (708) < Räpina khk, Veriora v, Kirmse k. - D. Lepson (1939). Sisestanud Kristin Haugas 2001
Kui vikakaar hummogo puult päivä paistus, sis tulõ vihmanõ ilm, kui õdago puult, sis kuiv ilm.

ERA II 262, 396 (715) < Räpina khk., Veriora v., Kirmse. - Daniel Lepson (1939). Sisestanud Kristin Haugas 2001
Om vikakaar päävämineko iih häste korgõ ja pistö, sis om viil mito päivä iloset ilmo uuta.

ERA II 262, 478 (609) < Räpina khk., Leevi v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Peep Otsing, 87 a. (1939) Sisestas USN
Vanakuu pehme om kolm päivä peräst kuu tässaamist. Noorõkuu pehme om kolm päivä pääle kuu luumist. Kõgõ pehmembaig om kuu vahepääl, tuu om üts päiv inne noorõkuu luumist.

ERA II 262, 479 (611.5) < Räpina khk., Leevi v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Peep Otsing, 87 a. (1939) Sisestas USN
Pehmel aol veetäs kesäle ja kartolile sõnnikot, sis mädänes sõnnik häste ärä.

ERA II 262, 480 (612) < Räpina khk., Leevi v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Peep Otsing, 87 a. (1939) Sisestas Pille Parder 2002
Vanakuu kuivaga raotas ehituspuu, sis ei koitita ja ei lüü mädanikko huunõlõ külge.

ERA II 262, 480 (613) < Räpina khk., Leevi v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Peep Otsing, 87 a. (1939) Sisestas USN
Viljä külvetäs alate sis, kui kuu kasus, ehk kuu täüs om saanu. Kunage ei või külvä sis kui kuu kummalõ om ja küür säläh.

ERA II 262, 528 (62) < Räpina khk., Leevi v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Peep Otsing, 87 a. (1939) Sisestas USN
Näet nuurt kuud edimäist kõrda hää poolõ päält, lät kõik kuu häste, kui kurõ poolõ päält, lät halvastõ. Kui midäge käen omnuurt kuud näten, saad kingitust. ilma kingitust mainimata

ERA II 262, 528 (62b) < Räpina khk., Leevi v., Tuudipalo k. - Daniel Lepson < Peep Otsing, 87 a. (1939) Sisestas USN
Kui midäge käeh om, kui noort kuud edimäist kõrda näet, sis om tuu kuu tulurikkas.

ERA II 274, 622 (74) < Räpina khk. - Daniel Lepson (1940) Sisestas USN
Kuu perrä jäll kaetas, kui noor kuu om loodu kummalõ, sis saa tol kuul pallo kooljit.

H II 32, 641 (9) < Räpina khk. - J. Poolakas (1889)sõnasõnalt sama E 29582 (112) Vil A. Suurkask
Päikese ja kuu varjutamine tulevat sellest, et: säitse pilve tükki asuvat päikese ehk kuu kallale, üks võtvat ühest tõine tõisestäärest, kuni pimedaks jäeb.

H II 32, 642 (15) < Räpina khk. - J. Poolakas (1889)
Sabaga tähed tähendavad sõda ja nälga.