Rannu pärimus

Kombed ja tavad

Tagasi esilehele

E 75453 < Rannu khk. - Loreida Pärtelpoeg, õpil. < Peeter Krause, 72 a. (1931) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Taaritegemise ajal lauldi muu hulgas järgmist taarilaulu:
"Meie taar hapnema,
Külanaised kaklema.
Kes joob, joobnuks jääb,
Kes maitseb, see maha satab*!"
* sajab, kukub

E 75570 < Rannu khk., Koopsi k. - Ellen Jürisson, õpil. < Ellen Jürissoni ema (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui uut taaripõhja pandud, tulnud peremees juure ja lausunud: "Külanaised kaklema, meie taar hapnema." Sõnad lausutud selleks, et taar paremini ja rutemini hapuks läheks.

ERA II 23, 313 (6) < Rannu khk., Rannu v., Uniküla k. - Herbert Tampere < Ann Tampere (1930) Sisestas Eve Ehastu 2001, kontrollis Mare Kalda
Kui laits sünnib, sis om penil ja kassil suur rõõm.

RKM II 207, 408 (76) < Rannu khk., Valguta k. < Rõngu khk., Rõngu v. - Veera Soo < Veera Soo, s. 1902, oma mälestuste järgi (1965) Sisestas Pille Sääsk, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui esmaspäeval raha saad, saad terve nädal.