Rannu pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

E 80083 (1) < Rannu khk. - E. Kivivare, Tartu Poeglaste Gümn. õpil. < A. Kivivare, 79 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jaaniöö pühitsemine
Pärast päikese loojaminekut kogus rahvas ühe suure puu ümber, mis oli hagudega kuni ladvani ümbritsetud. Puu latva oli kinnitatud väike lipukene. Haod süüdati põlema ja rahvas, päämiselt noorsugu, lõbutses kuni hommikuni sellise jaanitule ümber. Lõpuks püüti lipukest kaikaga maha visata ja kel see õnnestus, seda ootas õnn.

E 80084 (2) < Rannu khk. - E. Kivivare, Tartu Poeglaste Gümn. õpil. < A. Kivivare, 79 a. (1932) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jõululaupäeval toodi puhtad õled tuppa ja laotati nad põrandale laiali. Õhtul viibisid selle maja rahvas koos ja lauldi ning lõbutseti, kuni esimene püha oli vastu võetud. Ka loomadele mindi öösi toitu viima, laterna valgusel. Nii taheti siis ka loomadele toiduandmisega jõulusid näidata.

RKM II 307, 55 (39) < Rannu khk., Kirikuküla k. < Rannu khk., Neemisküla k. - Erna Tampere < Meeta Öövel, 70 a. (1973) Sisestas Aire Kuusk 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Jõulus pesti põrand ära ja toodi õled sisse. Enne es viida väl'lä kui pääle kolmekuningapäeva.