Põlva pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

E 970 (29) < Põlva khk., Navi v. - Joosep Melzov (1892) Sisestas USN, kontrollis ja redigeeris Mare Kõiva 2005
Kui lumi noori puid talvel murrab, siis saada noortele lastele katkulist suremist tulema.

E 6973 (21) < Põlva khk., Navi - Joosep Melzov (1893) Sisestas Pille Parder 2002 Kontrollis, redigeeris Mare Kõiva 2003
Kui kuusenõelad enne küinlapäeva lume peal, siis peale küinlapäeva vee peal, sest lumi läheb siis pea ja kevade hea.

RKM II 208, 124/5 (9) < Põlva khk., Himmaste k., Haigri t. - Erna Tampere < Emilie Aedmaa, 88 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Vanal kuul om iks kuiv aig, ku sõrmõ ka är' lõikat, sis paranõs ruttu är', aga noorõl kuul ei paranõ'. Tävvel kuul om kolm päivä kuiva aiga, noorõl kuul nätäl ja vanal kuul ka nätäl. Kui kuu nädäli vana om, sis om pehme aig. Tävvel kuul om kolm päivä.

RKM II 208, 146 (45) < Põlva khk., Eoste k., Plaki Ala t. - Erna Tampere < Liisa Plakk, 81 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Kuukihä külmä, päiväsapp sato. Kuukihä - kuul valgõ rõngas ümbre. Päiväsapp - nii ku tulp päivä kottal.

RKM II 208, 230 (2) < Põlva khk., Himmaste k., Hansu t. - Erna Tampere < Liidia Hurt, 44 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Kuukihä keer kuiva ja külmä, päeväsapp sato, kuutulp tuisku.

RKM II 208, 230 (3) < Põlva khk., Himmaste k., Hansu t. - Erna Tampere < Liidia Hurt, 44 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Kuri kuu kummalõ, sille kuu sel'läle.

RKM II 208, 230/1 (4) < Põlva khk., Himmaste k., Hansu t. - Erna Tampere < Liidia Hurt, 44 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda
Hää kuu madalah, külm kuu korgõh.

RKM II 208, 417 (30) < Põlva khk., Himmaste k., Hansu t. - Erna Tampere < Liidia Hurt, 44 a. (1966) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui pihla' marju täüs om, sis saa vihmanõ süküs.

RKM II 208, 32 (21) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas Ave Tupits 2000, kollatsioneeris Mare Kalda 2005
Pääväsapp om sato, kuukihä külmä.

RKM II 208, 32 (25) < Põlva khk., Adiste k., Koti t. < Põlva khk., Himmaste k. - Erna Tampere < Elisabet Sabre, 69 a. (1966) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda 2005
Pihlaku marja täüs, sis saa vihmanõ süküs.