Otepää pärimus

Tarkusi koduloomadest ja põllupidamisest

Tagasi esilehele

E 76170 (1) < Otepää khk., Palupera v. - Konstantin Beläjev, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < ema, 47 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Palmipuudepüha hommikul]
Urvad nopiti okstelt ja pandi loomadele, iseäranis lammastele toidu sisse, et lambad oleksid terved ja annaksid head villa.

E 76170 (2) < Otepää khk., Palupera v. - Konstantin Beläjev, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < ema, 47 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Palmipuudepühal]
Urvaokstega peksti ka loomi, kes olid kõhnad, lüües neile kolm korda seljale, öeldi sealjuures: "Saagu terveks. Kõik hädad ja haigused kadugu; ja olgu ilusad ja siledad kui urvad."

E 78547 (9) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui kevadel lepad urvas, siis sügisel kaerad pääs.

E 78548 (11) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui kägu alles siis välja tuleb, kui puud rohelised on, sööb ta viljasaagi ära; kui ta aga juba puude raagus olekul kukub, kukub ta hääd viljasaaki.