Otepää pärimus

Rahvaastronoomia

Tagasi esilehele

E 76171 < Otepää khk., Palupera v. - Konstantin Beläjev, Pärnu Linna Poeglaste Gümn. õpil. < ema, 47 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kiikumise tähendust seletatakse, et lihavõttepüha hommikul päike tõustes "kiikuvat".

E 78547 (7) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui kevadene päevakäänak on noorel kuul, tuleb soe kevad; kui aga vanal kuul, siis tuleb külm kevad ja soojaks ei lähe ilm enne kui järgmisel päevakäänakul.

E 78548 (13) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui poolkuu on kummuli, sureb sel kuul palju inimesi.

E 78548/9 (17) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui kolmas päev pääle seda, kui kuu luuakse, vihmane on, tuleb sajune kuu, kui aga kuiv, siis on kogu kuu kuiva.

E 78549 (18) < Otepää khk., Palupera v. - August Miks < Peeter Miks, 64 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui mihklipäev vanal kuul on, rõhub lumi sügisel küntud maa liiga kõvasti kinni, sellepärast on kevadene künd parem.

E 81890 (1) < Tartu l. < Otepää khk. - Tamara Väär, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < vanaema, 82 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui noore kuu servad on teravad, tuleb külma, kui nüridad, tuleb sooja.

E 81890 (2) < Tartu l. < Otepää khk. - Tamara Väär, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < vanaema, 82 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Virmaliste vehklemine tähendab ilmade muutumist.