Karula pärimus

Kombed ja tavad

Tagasi esilehele

E 77297 < Karula khk., Karula v. - Johannes Vähi, Valga Poeglaste Gümn. õpil. < Marie Kõvask, 73 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Enne jaanipäeva tehtud vihad olla ka viheldes tervisele hääd.

EKS 22, 12 (1) < Karula, Kaagjärve k. - Johann Sööt (1907). Sisestas Mare Kõiva 2003, kontrollis ja parandas Mare Kõiva 2003
Kahi sõnad
Kui om poiste kahitud, siis tuleve poiste nimelt järgmõtse sõna lugede, kui om naiste kahitud, siis jälle naiste nimel.
Läbi kolme nellä keele,
läbi meele, mõtte,
läbi kahi, katte
nellä silmä läbi,
läbi kahi, katte
nellä meele, mõtte,
läbi kahi katte
nellä keele, kurgu perä.
Puu ette, puu taade,
Kahi kaal katte kõrda!
Kuu kubise, päiv pägise.
Aamen. Aamen. Aamen.
Kuu kosta, päiv pästä,
agu harute, tähi täitva,
pilve pistva.
Jumala see Esä,
Jumala Poja,
Jumala see kolmainu Pühä Vaimu nimel.

ERA II 115, 61 (43) < Karula khk., Karula v. - Selma Kutti < Elisabet Püss, 81 a. (1935) Sisestas Eda Pomozi 2001, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Kui "punased" tagasi tulid Eestimaale, siis enne seda tõmbas taeva punaseks.

ERA II 115, 61/2 (44) < Karula khk., Karula v. - Selma Kutti < Elisabet Püss, 81 a. (1935) Sisestas Eda Pomozi 2001, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Enne Jaapani sõda oli ka punane valgus taeva pääl, aga ei tõusnud kõrgele taeva alla. Enne Türgi sõda tõusis punane kõrgele. Need on vist kuradid sääl taeva pääl.

ERA II 243, 550 (9) < Karula khk., Karula v., Laane t. < Rõngu khk., Aakre v. - Arno Siimsoo, Pikkjärve algkooli õpilane < August Siimsoo, 52 a. (1939) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kollatsioneeris Mare Kalda 2006
Valgjärv
Ta asub Helme kihelkonnas Valgamaal. Vanasti läinud vend ja õde paari. Pulmapidu ajal tulnud järv selle mõisale peale.

RKM II 53, 160 (3b) < Karula khk., Haabsaare kn. - Ene Antsov < Aliide Sloog, s. 1910 (1956) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2005, kontrollis Mare Kõiva 2005
Vana-aasta õhtul noored tüdrukud ajasid käed nii kaugele laiali kui veel ulatusid ja püüdsid siis aiateibaid sülle haarata. Pärast loeti aiateibad ära ja kui oli paaris arv, siis pidi saama sel aastal mehele. Paaritu arvu puhul aga pidi ka veel sel aastal olema üksik.

RKM II 307, 258/9 (24) < Karula khk., Kaagjärve as., Kalda t. < Hargla khk., Koikküla k. - Erna Tampere < Miili Simmul, 74 a. (1973) Sisestas Eve Ehastu 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Enne ristmätä last es jäetä ilma valveta, et vavatont vahetas ärä latse. Enne kuut nädälit es lähe naisterahvas, kes om sünnitänu, majast vällä. Tuu olli õkva säädus kõige rahva siän.

RKM II 307, 345 (1) < Karula khk., Pikkjärve k., Alliku t. < Rõuge khk., Tsooru v. - Ottilie Kõiva < Liine Baumann, s. 1900 (1973) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Tädi oli laululine = laulis palju, armastas laulda ja oskas palju laule. Teisel korral kasutas samas tähenduses laulukas.

RKM II 307, 345 (2) < Karula khk., Pikkjärve k., Alliku t. < Rõuge khk., Tsooru v. - Ottilie Kõiva < Liine Baumann, s. 1900 (1973) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Siin ei ole enam kaasitatud. Ema ajal kaasitati.

RKM II 307, 346 (3) < Karula khk., Pikkjärve k., Alliku t. < Rõuge khk., Tsooru v. - Ottilie Kõiva < Liine Baumann, s. 1900 (1973) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Mardi- ja kadrlaulu tiidva kõik.

RKM II 307, 463 (18) < Karula khk., Mäeküla k., Pärtli t. - Lilia Briedis ja Aare Väljaots < Alla Petersell, 66 a. (1973) Sisestas Eve Ehastu 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui tütarlaps sündis, siis pandi ta meeste pükste sisse. Siis pidi ruttu mehele saama.

RKM II 308, 85/6 (31) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973). < Sisestas Eve Ehastu 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui on poisslaps, haiglast toote kodu, naiste riiet midagi ümber panna. Kui on tütarlaps, siis peab poisi ese ümber olema. Siis on, et naised teda austavad ja seltskond austab, ja kui tüdruk, siis mehed ei tee liiga, peavad lugu.

RKM II 308, 87 (37) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ja voodist kui astute, siis pange ikka parem jalg enne maha ja parem sukk enne ja kõik. Ja mitte ilma söömata välja minna.

RKM II 308, 88 (39) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Ja toas alati olgu karahvin või joogiveepang. Siis, kui keegi võõras tuleb joob, siis alati valage täis, siis ei tule vaesus majja.

RKM II 308, 100 (70) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Õnnesärk lapsel - must vest seljas. Tal on õnn kaasa antud.

RKM II 308, 100 (71) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Märtsikuul ei ole õnnelik armastus.

RKM II 308, 100/1 (72) < Karula khk., Koobassaare k., Kalevi t. < Tartu l. < Valga l. < Lätimaa (ema lätlane) - Mall Hiiemäe < Olga Rebbo, 58 a. (1973) Sisestas Eve Ehastu 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Jaanuari-, veebruari-, oktoobrikuus sündind on õnnelapsed. Aleks õkva püüab õnne käega - on 13. kuupäeval sündind.

RKM II 308, 129 (20) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Sauna kütta lepapuuga. Tõrvane teeb sauna mõrudaks. Kasetohk ka.

RKM II 308, 131/2 (30) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Saunavesi ei tohi olla keenu. Kui on keenu, siis hakkab ihu sügelema.

RKM II 308, 187/8 (20) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanast tapeti mitu siga, siis sai tõnisepäeval ka seajalgu ja vastlapäeval ka. Vastlakuklid mamma tekse. Vurri tetti. Noore tüdruku ja poisi tekiva nalja, siis kelle oma koer enne ära sõi, see sai mehe või naise ennem. Siin es lasta liugu, siin es ole mäge. Koemetsan olli suure mäe (naabritel), sääl veeti regi mäe otsa.

RKM II 308, 188/9 (24) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui ei oleva surnule pantu niisugutseid riideid, mis ta tahtse, siis nakab kodu käima.

Kahi sõnad