Karula pärimus

Ilmaraamat

Tagasi esilehele

RKM II 225, 43 (18) < Karula khk., Sangaste k/n., Tsili - Erna Tampere < Toomas Reinold, s. 1874 (1967) Sisestas Ave Tupits 2000, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Talvõl kui kuu korgehe om luud, sis om külmä, kui madalan, sis ei ole nii.

RKM II 308, 129 (22) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vihmaennustaja on seesama puurähn. Kui tuu pand põrr! vasta puud, siis tule vihma, kui pane pr-pr-pr-pr!, siis ei tule. Tuud öeldas: vihmaennustaja.

RKM II 308, 132 (32) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui koer sööb rohtu, läheb ilm halvaks.

RKM II 308, 133 (36) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui ritsik ahju taga laul, siis tuleb vihma. Miinikollast toodi Mõniste laadalt, siis olid kõik katte. See on see, mis miini sees lõhkes.

RKM II 308, 187 (19) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui uue-aasta om hästi külm ja selge, sis om suve hää heinaaig.

RKM II 308, 188 (23) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Noalaev taiva pääl, ots põhja või lõuna, selle järgi arvatakse ilma. Säändse joone taeva pääl, läheva otsaga kokku.