Karula pärimus

Rahvakalender

Tagasi esilehele

ERA II 2, 623 (18) < Karula khk., Kaagjärve v. - Herbert Tampere < Sohvi Raud, 60 a. (1928) Kontrollis ja parandas Mare Kalda
Kui Sõgel mihklipäeval jääb akku, siis jüripäeval lähevad härjad vakku.

ERA II 2, 627 (3) < Karula khk., Vana-Antsla v., Haabsaare k. - Herbert Tampere < Meos Antsov, 81 a. (1928) Sisestas Pille Sääsk 2001, kontrollis ja parandas Mare Kalda
Kui reede linu külvata, siis saavad kirbusitadse'.

ERA II 34, 369 (2) < Karula khk. - Oskar Loorits < Emilie Lattik (1927) Sisestas Pille Sääsk 2001, kontrollis Kadi Sarv
Kangast ei tohi alustada esmaspäeval.

ERA II 115, 84/5 (47) < Karula khk., Vana-Antsla v. - Selma Kutti < Anna Pormeister, 49 a. (1935) Sisestas ja redigeeris Mare Kalda 2006
Jaanilaupäeva õhtul oli lehmade karjast tulles kroonid pääs. Perenaisel pidi sõir ja või valmis olema. Perenaine huikas läbi rehetare paja: "Meil lehmi, meil piimä!" Peremees vahtis läbi karuperse läbi täku taoste, siis ta nägi, kus vanajuudas raha kuivatab.
Üks peremees oli läinudki vanajuuda juurde. Vanajuudas visanud talle kühvliga raha ja öelnud: "Seh, sul kah, mis sa kaiet läbi kahruperse!" Ei tea, mis see perenaine kodus peremehele öelnud. Raha asemel olnud ainult haavalehed.

RKM II 307,463(19) < Karula khk., Mäeküla k., Pärtli t. - Lilia Briedis ja Aare Väljaots < Alla Petersell, 66 a. (1973) Sisestas Pille Sääsk 2001
[Kamea]
Vanasti alustati kõiki suuremaid töid, nagu külvi-kündi, ikka laupäeval.

RKM II 308, 133 (38) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Aprillinalja tehti juba mõisa ajal. Härrasidki peteti, üteldi, et too asi on seal nii või naa. See oli suur asi, said härra ära petta. Pahaks ei või panna.
30. aprillil tehti tuud nalja ka. Pikknina oli lastemäng, seda ei tehtud.

RKM II 308, 134 (39) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Jõulukuusk toodi tuppa, niikaua, kui mina mäletan. Söödi-joodi, lauleti jumalasõnalaulu.

RKM II 308, 134 (40) < Karula khk., Koobassaare k., Keeni t. - Mall Hiiemäe < August Kivirähk, s. 1897 (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Seapea söömine oli küünlapäev. Pool tetti sülti, pool jäeti järgi.

RKM II 308, 187 (19) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui uue-aasta om hästi külm ja selge, sis om suve hää heinaaig.

RKM II 308, 187/8 (20) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Vanast tapeti mitu siga, siis sai tõnisepäeval ka seajalgu ja vastlapäeval ka. Vastlakuklid mamma tekse. Vurri tetti. Noore tüdruku ja poisi tekiva nalja, siis kelle oma koer enne ära sõi, see sai mehe või naise ennem. Siin es lasta liugu, siin es ole mäge. Koemetsan olli suure mäe (naabritel), sääl veeti regi mäe otsa.

RKM II 308, 188 (21) < Karula khk., Vana-Antsla v., Aruküla, Tõstra t. - Mall Hiiemäe < Minna Leinus, 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Tuhka ei tohte liigutada tuhapäeval. Ubadel omma säändse söödiku, tuhasugutse, nee pidivä ubade pääle minema.

RKM II 308, 311 (1) < Karula khk., Vana-Antsla v., Lembitu t. - Kristi Salve < Juhan Nummert, u. 70 a. (1973) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Anne Kaaber 2002, parandas Kairika Kärsna 2003
Piir on pikuti üle järve. See oli Antsla ja Karula piir. See on talvetee. Om näta - mujalt lainetas, see om nagu vaikne. Sealt üks parun Leimeister oli nagu piiri ajanu Karula ja Vana-Antsla vahele. Oli söötnu tuliseid naelu obesele, sõitnu üle järve jaanipäiva aigu.

[Kamea]