Karksi pärimus

Kombed ja tavad

Tagasi esilehele

E 78794 (9) < Karksi khk. - Johannes Palu, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. < Johannes Palu, 50 a. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
On noorkuu otsad teravad, tuleb külma, on noorkuu aga selili, surevad paljud.

E 79069 < Karksi khk. < Räpina khk. - Artur Kõdar, Pärnu Poegl. Gümn. õpil. < Paul Schmalz, s. 1865 (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kosja sõideti neljapäeva õhtul, mida hoiti saladuses. Tuli kosilasile vastu naine, pöörati hobune ümber (võimaluse korral paremale poole), sülitati kolm korda ja lausuti: "Vana lits, vana hoor."

ERA II 23, 632 (28) < Karksi khk. - Marie Sarv < rahvasuust (1930) Sisestas Eve Ehastu 2001, redigeeris Mare Kalda
Kui poiss [sündinud], siis naiste aluse (kördi) sisse, leida hea naise.

ERA II 33, 452/3 (3) < Karksi khk., Karksi v., Nuia as. - Marie Sarv < Marie Sarv (1931) Sisestas USN, kollatsioneeris Mare Kalda
Kui mõni tõist vihtus siis pidi vihutav alalõpmata tänama. Aituma, aituma, aituma Taevaättil, aituma, selja lööjal, aituma vee toojal, aituma sauna kütjal, ja nii edasi keda aga keegi ise hääks arvas tänada.