Kambja pärimus

Loitsud ehk nõidussõnad

Tagasi esilehele

E 81998 (1) < Kambja khk., Vana-Kuuste v., Koordi t. - Charlotte Dirks, Tartu Tütarlaste Gümn. õpil. < Leeni Oinas, 66 a. (1932) Sisestas USN, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kui vanasti karja esimest korda kevadel välja aeti, pani perenaine kirve laudaläve alla. Ise seisis kõrval ja vaatas, kuidas kari laudast välja tuli, kuni ta lausus:
"Täna mõtsa,
Homme kodu,
Kõik üte kõrraga."
Kui nii tehti, siis oli alati hää karjaõnn.

ERA II 10, 708 (23) < Tallinna l. < Kambja khk. - Tõnu Viedemann < Ann Laber (1929) Kontrollis Mare Kalda, parandas Eve Ehastu
Kui tahad, et kana kõik munad välja hauduks, siis pane kana õhtul karja kojutuleku ajal hauduma ja ütle sealjuures kepiga kanale vastu perset lüües kolm korda: "Kari kodu, kari kodu, kari kodu."

ERA II 36, 314 (7) < Kambja khk., Kambja v., Suure-Kambja m. - Richard Viidebaum < Liisa Einer, 79 a. (1931) Sisestas Karmen Lummo 2001, kollatsioneeris Mare Kalda
Saunas lapsi viheldes loeti:
Varessele valu!
Harakalle alu!
Muu latsele luuvalu!
Minu latse kõtt tervess!

Varessele valu!
Harakalle alu!

RKM II 368, 228 (6) < Kambja khk., Kambja v., Pulli k. < Äksi khk. - Anu Korb < Emilie Näkk, u. 70a. (1983) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Varesele valu, harakale haigus,
mustalinnule muu tõbi.
Minu lapse kõht terveks.

RKM II 392, 46 (14) < Kambja khk., Liiva as. - Erna Tampere < Natalie Timmusk (Sepa Taali), 84 a., (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui laps vahest haiget sai, sis puhuti pääle ja loeti:
Harakale halu,
varesele valu,
Sääl oli neid saagimehi palju, kes seda valu sai.
Karule kaits kapatäit,

Harakale halu,
varesele valu,

RKM II 392, 63 (15) < Kambja khk., Talvikese k. - Erna Tampere < Leida Kahre, s. 1915 (1985) Sisestas USN, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Ruus - pahus, läbi kasepaha lasti vett, tuu pidi ruusi ravima. Läbi suitsusauna keresse lasti vett ja sellega pesti pahust, see pidi ära ravima. Minu kasuema isa oli Palu talus sepp. Kui kellegil pahus tulli, läks Palu sepa juurde. See võttis sinise paberi, kirjutas pliiatsiga vasaku käega sinna midagi pääle ja kriipsutas maha. Pani paberi pahuse pääle ja sai terveks.

RKM II 392, 149 (12) < Kambja khk., Uniküla k. < Võnnu khk., Ahja - Erna Tampere < Linda Arujõe, 56 a. (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Viirus-vaarus,
harakale haigus,
varesele valu,
meie laps saab terveks.

Viirus-vaarus,
harakale haigus,
varesele valu,

RKM II 392, 257 (21) < Kambja khk., Kavandu k. - Merrit Kiho < Olga Heitur, 67 a. (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Kui sõrm oli haige:
Varesele valu ja
harakale halu,
mustale linnule muu tõbi
ja minu latsele sõrm terveks.
Seda ma lugesin oma lastele, et nalja teha.

Kui sõrm oli haige:
Varesele valu ja
harakale halu,

RKM II 392, 267 (13) < Kambja khk., Voore k. - Merrit Kiho < Erna Pärl, 66 a. (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Varesele valu,
harakale halu
ja minu latse kõtt terveks.

Varesele valu,
harakale halu

RKM II 392, 287 (15) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Salle Kajak 2002, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Esimesel päeval, kui kari välja läks, visati karjusele vett.

RKM II 392, 292 (28) < Kambja khk., Tuigu k. < Rõuge khk. - Merrit Kiho < Salme Nemvalts, 76 a. (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Varesele valu,
harakale halu,
ja mustale linnule muu häda.

Varesele valu,
harakale halu,

RKM II 392, 319 (28) < Kambja khk., Pangodi k. < Kammeri k. - Merrit Kiho < Leida Sild, 64 a. (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Varesele valu,
harakale halu,
minu lapse käsi saab terveks.

Varesele valu,
harakale halu,

RKM II 392, 383 (65) < Kambja khk., Logina k. (end Alla k.) - Merrit Kiho < Albert Käärik, 73 a. (1985) Sisestas Karmen Lummo 2001, kontrollis Anne Kaaber 2003, parandas Kairika Kärsna 2003
Varesele valu,
harakale halu,