Helme pärimus

Rahvakalender

E 3196 (14) < Helme khk. - Jaan Karu (1893) Sisestas Pille Parder 2002
Selle sama järve [Vana-Kariste järv] kaldalt jookseb üks suur allik mäe seest välja. Sellest allikast räägitakse, et säält seekord jõulu öösel selget piiritust välja jooksnud. Kõik külarahvas läinud kokku toobri, pangide ja toobidega piiritust vedama. Seda saanud ka herra kuulda ja saatnud vahi alliku juure, et mitte külarahvas piiritust ei saaks. Nii kui vaht juure saanud, muutnud piiritus koheselt selgeks veeks. Sest saadik on sääl allikas selge vesi, aga pole kunagi enam piirituseks muutnud ja igaüks, kes mööda läheb, võib oma janu kustutada. Poleks mitte herra vahti juure saatnud, siis võib olla, et säält tänapäevani oleks piiritust välja jooksnud.

E 77254 (1) < Helme khk., Helme v., Võndi t. - Boris Ennuksen < Hans Kits, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Lihavõttekombed.
Paastumaarjapäeva hommikul enne päikesetõusu pidi karjapoiss särgi rüpetäie laastudega kolm korda ümber maja jooksma, et siis ta suvel palju linnupesi leiaks. Laastude asemel võisid ka puupulgad olla. Kui laastud olid suured, siis leidis karjapoiss rohkem suurte lindude pesi. Aga kui laastud olid väikesed, siis leidis ta väikeste lindude pesi. Tundub vast imelik ja arusaamatu, kuidas võis karjapoisil olla särgirüpp. Vanal ajal kõik poisikesed, kes olnud veel 14 aastat vanad, kandsid pikki kleite.

E 77258 (15) < Helme khk., Helme v., Võndi t. - Boris Ennuksen < Hans Kits, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Lihavõttekombeid]
Esimesel pühal tantsinud päikene. Kes aga tahtnud tema tantsimist näha, see pidanud läbi oherdiaugu vaatama.

E 77259 (18) < Helme khk., Helme v., Võndi t. - Boris Ennuksen < Hans Kits, 79 a. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
[Lihavõttekombeid]
Esimesel pühal valati mahla viljapuude juurtele, et need sügisel hästi vilja kannaks.

E 77278 < Helme khk. - Paul Punvelt, Valga Poeglaste Gümn. õpil. (1931) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Jaanipäeva laupäeval ehtisid talurahvad tuad kaskedega ja mehed tegid jälle jaanitule põletist.

E 80366 (6) < Helme khk., Tõrva, l. - Ella Nachbar, Tõrva Ühisgümn. õpil. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kadripäeval tõid noored tüdrukud kirsioksi tuppa ja panid neid vette. Puhkesid kirsioksad jõuluks õitsele, pidi üks neidudest ruttu mehele saama.

E 80479 (1) < Helme khk., Riidaja v. - E. Taul, Tõrva Ühisgümn. õpil. (1932) Sisestas Pille Parder 2003, kontrollis Luule Krikmann 2005, parandas Eva-Kait Kärblane 2005
Kadripäeval lõikavad tüdrukud kirsioksi ja panevad tuppa veeklaasi. Kui see jõuluks õitsele läheb, saab tüdruk järgmise aasta kadripäevaks mehele.

ERA II 11, 607 (6) < Helme khk. - I. Ilisson < Kusta Ilisson, 63 a. (1929) Kontrollis ja parandas Mare Kalda
Naisel olnud pühapäeval igav. Ta läinud jumala juure ja küsinud pühapäevatööd. Jumal raputanud talle liiva pähe. Neist liivateradest tekkinud täid. Sest saadik on täid pääs. Harilikult on ka kõige põhjalikum pääkammimine pühapäeval, eriti just maainimeste juures. Nüüd ei ole naistel enam pühapäeviti igav.