Hargla pärimus

Kombed ja tavad

Tagasi esilehele

ERA II 2, 803 (1) < Hargla khk., Mõniste v., Peebu t. - Herbert Tampere < Mihkel Eichenbaum, 77 a. (1928) Sisestas ja kontrollis Mare Kalda
Soend
"Soendis nimetedi toda, kui kiäki olli nõiduse läbi soe muudu loomas saanu'." Soend pole muidu kedagi murdnud kui suurimas näljas. Inimene pääses soendist, kui ta sai rsitiinimese käest söögipalve läbi õnnistet leiba või muud toitu. Vanast olevat korra terve pulmarahvas soendeiks nõiut.

ERA II 57, 733 (2) < Hargla khk., Taheva v., Kõõdre t. - J. Tamm < Eduard Kasak, s. 1869 (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, parandas Maarja Oras
Kui vaarao latse tsuklese, sis taivas veretes - ja tullev sõda.

ERA II 57, 735 (3) < Hargla khk. - J. Tamm < mitmed inimesed (1932) Sisestas USN, kollatsioneeris Luule Krikmann, redigeeris Maarja Oras
Nendest vaarao latsist teavad mitmed, kuid ainult küsimuste peale vastata - kuulnud ei-tea-kellelt, lapsepõlves koolis käies, ja ka muilt vanemailt inimestelt. Keegi noorem teadis ütelda, et olevat kuskilt raamatust lugenud, ei tea aga, kus ja kunas.
Teadsid lugu: Mari Sann (Andri naene Taheva Limpsi talu maal olevas omas popsimajakeses, pärit Mõnistest), ka tema mees (pärit Tahevalt) Andri on seda lugu poisikesena kuulnud; Liisa Peltser, (vallavaene Taheva vaestemajas), siis Elisabet Püss (Karola-Apja asunduses 1894 elav 75 a. erksas vanaeit) - nagu ta tütar hiljuti ütles, teada sellest ja palju muinasjutte ja vanu laule, ei olla keegi temalt kirjutanud. Ei ole mahti saanud teda külastada.

ERA II 156, 507 (23) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Kui Suurel Reedel puu otsa ronida, ja seal laulda siis saab hää laulu hääl.

ERA II 156, 511 (35) < Hargla khk., Vastse-Roosa v. - Lehte Kuus, Vastse-Roosa algkool (1937) Sisestas Eva-Kait Kärblane 2001, kontrollis Kadi Sarv, parandas Lennart Peep
Jaanipäeva laupäeval kui siis minna kolme haruga teepääle ja punu pärg üheksa sugustest lilledest. Õhtul magama minnes pane see pärg pähe, kes selle võtab ära see on peigmees (või jälle pruut).

Soend