20. Kadunud raha.

O. Hintzenberg Tapalt.

Ühele mehele üteldud korra unes : "Tõuse silmapilk ülesse ja mine niisamuti välja nagu sa oled. Võta kabli kaasa ja tõmma suure kivi põhja poolt äärest kolm korda kabliga. Säält leiad raha-poti. Too see ilma tagasi vaadamata ära. Anna pool raha vaestele, pool võta enesele!"

Mees tõusnud ülesse, läinud välja vaatama. Kange külm tuul puhunud, vihma sadanud, öö olnud kottpime. Mees arvanud kuuldud juttu unenäoks, läinud tuppa, heitnud uuesti magama. Silmad ei ole aga veel kinni läinud, kui teda uuesti kästud ülesse tõusta ja raha poti ära tuua.

Mees tõusnud ülesse, võtnud kabli, läinud väljale. Leidnudgi raha-poti. Olnud sääl hõbedat ja kulda, nii et mees korraga rikkaks meheks saanud.

Mees ostnud selle rahaga enesele silku ja kartohvlid, aga ei ole vaestele midagi anda tahtnud. Viinud oma varanduse rehe alla peitu. Säält kuulnud järgmisel ööl suurt kolinat ja mürinat. Tahtnud ülesse tõusta ja vaatama minna, aga ei saanud. Hoitud nagu salaväega voodis kinni.

Hommikul läinud vaatama. Väravad ja uksed niisama kinni, nagu enne, aga ei enam raha kopikatgi. Silgud muutunud tündris pajulehtedeks, kartohvlite asemel olnud aga kotis männa-käbid. Kõik nuhtluseks selle eest, et mees poolt varandust vaestele ei andnud.

Küll käinud mees öösel veel kivi ääres kabliga kaapimas, aga võta veel! Mis läinud. See läinud!