20. Ebavere mäe linn.

O. H. Münther.

Üks noormees oli kuulnud, et Ebavere mäes piab linn olema ja kes seitsmel Jaaniööl sinna mäele läheb, saab sinna linna.

Noormees käis kuus Jaaniööd järjestikku seal mäel. Kui ta seitsmendal Jaaniöösel sinna mäele läks, ei näinud ta enam metsa, vaid tore linn paistis talle vasta, just nagu maa seest välja kasvanud.

Sirged uulitsad, kõrged majad, toredad poed paistsivad noorele mehele silma. Mehed toredas riides kõndsivad uulitsatel ja tuled põlesivad särades nagu pühade ajal.

Noormees kõndis mõned korrad rahva seas edasi, tagasi. Läks viimaks ühte poodi, kust ta head saapad odava hinna eest enesele ostis.

Lõpeks pööris ta linnast välja. Tagasi vaadates ei näinud ta enam linna ega tulesid, vaid mägi ja mets mustas talle sealt vasta, kus mõne minuti eest linn toreduses hiilgas.