Monitori testimine ja seadistamine internetifotode vaatamiseks
Monitor testing/tuning for best looking internet published photos

Kui te näete ribal 16 halltooni siis on te monitor tõenäoliselt piisavalt hea piltide vaatamiseks.
You must see steps of 16 grey levels on this ribbon.

Täpsemaks häälestamiseks on täiendavalt veel mõned tabelid.
Some test pictures for more precise monitor-tuning.

1. Halltoonid värvitasakaalu seadmiseks. Tavavalgustingimustes tuleb saavutada monitori RGB reguleerimisega olukord, kus piltidel on võimalikult ühtlaselt neutraalsed üleminekud mustast valgeni.
1. Adjusting RGB balance. Get neutral shades of grey from black to white in normal light conditions.

2. Heledusastmed kontrasti ja heleduse reguleerimiseks. Keskel olevatel ribadel peab olema 16 ühtlase heledusega astet. Paremal üleval olevas valges kastis on tumedamad alad 97% heledusega, all tumedas kastis olevad heledamad alad aga vastavad 3% heledusele.
2. Levels for adjusting contrast and luminosity.

3. Värvitriibud neutraalhallil põhjal.
3. Color stripes on neutral-grey background.

Monitori gamma. Mida lamedam on halltoonide pilt (samm 1), seda lähedasem on monitori gamma ideaalsele (=1). Nt. NeXTStep kalibreeritud monitoril ja moonutamata gammaga TFT monitoril on gamma=1, SGI-l =1.47, Mac 1.72 ja PC korrigeeritud keskklassi monitoril umbes sama. PC/Sun kui kõige vähem pilditöötlusele orienteeritud kalibreerimata monitoril kuni 2.5. Nendel lehtedel on valitud gamma umbes 1.9 - seega PC-l on nad ehk natuke tumedamad ja Mac'il natuke heledamad kui tavaliselt.

Pictures are adjusted for gamma =1.9, it means that on the Mac or laptop computer they are looking a bit light, on the consumer PC they are slightly dark.

Mõnusat testimist * * * Happy adjusting