Lövi
Lõvi

Keenia on kaugel, lõunas, suur... Seal elab üle neljakümne rahva, neist väikseimad on sama arvukad kui meie siin. Aga sellegipoolest oleme me nendega väga sarnased. Nairobi kesklinnas kõrguvad pilvelõhkujad nagu Tallinnaski, on rangelt valvatavad uhked jõukate inimeste mõisataolised majapidamised ja äärelinna osmikud. Poed on lookas OMO ja muu 'peseb paremini' pesupulbrist, Coca-Cola jookidest ja muust sissetoodust nagu meilgi. Täiesti musta nahavärviga lastele pakutavad Barbie nukudki on puha valged. Kesklinnas näeb valgeid inimesi suhteliselt harva, aga neid jahivad mitmed sellid, kes tahavad aidata sel õnnelikul liigsest rahamurest vabaneda, nii nagu Tallinnaski jahitakse jõukaid välismaalasi. Külades ei ole veel igal pool elektrit, Allahi ja vasevaraste abiga on meil peagi sama olukord. Keenia lipp on jõudnud Kuule, räägitakse, et Eesti oma samuti. Peamiseks jututeemaks on valitsuse korruptsioon, riigiametnike uhked autod, rahva vaesus - nagu meilgi. Mis sa hing ikka banaanivabariikidest tahad!

Rift Walley
Rift Valley
Seega, kuna kaugelt vaadates on kodused asjad ikka selgemad, sobib Keenia suurepäraselt Eesti Vabariigi mudeliks, nähtavatelt piltidelt leiame aga nahavärvist, kliimast ja eksootikast hoolimata rohkem kodust ja tuttavat kui ootamatut ja võõrast. Sama võib ütelda ka laste laulukeste kohta. Kui kaheteistaastaste poisikeste trummikolinat natuke tehniliselt abistada, siis saaks sellise seade, millega meie iga kooliansambel ei saakski hakkama. Ka kogu muu kombestik on Rift Valley ääres - koht, kust me kõik pärit oleme - endiselt sarnane sellega, mis oli seal siis, kui meie esiisad sealt lahkusid (et teha ruumi oma noorematele tumedanahalistele vendadele), ja nagu oli see ka meil säilinud peaaegu viimaste aastakümneteni. Seega saame neid jälgides kohendada ka oma teadmisi enda kultuurist. Sest meil puuduvad dokumentatsioonid paljudest kommetest, mis nüüdseks on hääbunud, mida aga omal ajal ei peetud tarviliseks jäädvustada, kuna see oli ju niivõrd tavaline. Aga nendel need tavad veel elavad. Kuid ka mitte enam kaua.
Rock Hyrax Kaljudamaan Rock Hyrax Mt Kenya.

Keenia

Vaatame Nairobi ümbruse vaatamisväärsusi, oleme külas Luhya rahval Victoria järve lähistel, rändame üle Keenia mäe - suure kustunud vulkaani. Vt kaarti. See ongi see vähene, mida me siin näitusel pakkuda suudame. Mõnusat safarit.

Keeniast