Väino Jaaniste

Väino Jaaniste

Siis tulime Sydneysse. Oli väga ilus päiksepaisteline talvepäev, kahekümne viies juuni. No ja seal olid meil kaks inimest selleaegsest Eesti abistamise komiteest, nendest, keda me kutsusime vanaeestlased, need varem siia tulnud, vastas. Eestlane tunneb ikka eestlase ära, nii et pandi meid siis autodesse ja viidi Eesti Majja.

Seal oli üks suur tuba, mida sel ajal kutsuti piljardituba, sest seal oli piljardilaud. Seal oli juba mõned, kes olid ka samasuguses korras saabunud paar päeva varem ja seal oli terve selle suure, võiks öelda, peaaegu saali põrand oli kaetud õlgedega ja seal olid siis kõik naised, lapsed ja mehed segamini, tähendab päeval ja öösel ja seal ei olnud mingisuguseid vaheseinu või linasid ega midagi.

Seal me siis niimoodi olime ja sel päeval - see oli laupäevane päev - seal oli jaanipäevapidu, suur, ja läksin siis vaatama kah sinna alla saali ja seal tuleb minna, ülevalt tulles läbi söögitoa ja siis seal on väiksed trepiastmed saali ja seal trepi peal oli liikumine sedapidi ja teistpidi ja kõik ütlevad ikka: Excuse me! Excuse me! Ma ütsin, et tohho hullu, Eesti Maja, tead, ja mis asi see... Mis see siis on?

No tuli välja, et need olid muidugi nende esimeste tulijate lapsed, kes juba enam-vähem austraallased ja nende austraalia sõbrad. Väga palju, need olid seal koos siis.

See oli siis esimene mulje. No siis hakati arutama, et mis meiega peale hakata, sest sel ajal algas just see siiamaale veel meenutatav söetööliste streik, üle-austraalialine, ja see tähendas seda. Sellel ajal olid elektrijõujaamad ja paljud vabrikud veel söeküttega, jõujaamadega ja paljudes kohtades töö jäi kas seisma või oli vähemal määral, nii et töökohta sel ajal ei olnud võimalik saada, aga siis saadeti meid, see on, noh, Sydney eeslinnade lähedal ühe, noh, varem tulnud eestlaste kanafarmi. Et see mees ise oli selline, selleaegne peremees oli ka noorem mees. Tema oli sõja ajal laeva pealt ära hüpand ja siia Austraaliasse jäänd ja elamise loa ka saanud. Tema oli õppinud omale niisuguse ameti, mida ingliskeeles öeldakse chicken sexer. See tähendab seda, et ühe- või kahepäevastel tibudel tema saab kindlaks teha, kas ta on mees- või naissoost ja temal oli, temal olid suured lepingud seal põhja pool kuskil suurtes haudejaamades ja temal oli just töölist vaja, nii et minust sai siis päevapealt järsku kanadepidamise ekspert...

... Nii palju võiks veel mainida, et see korterisaamise asjus siis see sealt abistamiskomiteest siis üks daam ütles mulle niiviisi: noh, teil kaks last ja mõlemad poisid? No kes teid tahab? - No miks need poisid pidid siis hullemad olema kui tüdrukud, aga noh, niiviisi oli ja sellised laused jäävad eluks ajaks miskipärast meelde.

Veel pilte