Ambur, Skorpion, Marss ja Lõunakroon

Talvemaastikud II
Võõraste tähtede all

Näitus on koostatud 2001. aasta juulikuise kogumisretke intervjuude põhjal. Külastasime kolme Eesti kogukonda: Melboune'i, Thirlmeret ja Sydney'd. Esmalt küsitlesime Melbourne'i inimesi. Viibisime mitmel korral sealses Eesti majas, kus parajasti valmistuti Austraalia Eesti päevadeks.

Eesti küla Thirlmeres (100 kilomeetrit Sydney'st) oma majakeste, hosteli, kohviku, kultuurimaja, kiriku ja surnuaiaga on ainuke kompaktne eesti küla Austraalias. Asutatatud 1920. aastate alguses, on seda arendanud kõik järgmised eestlaste põlvkonnad. Kunagine vilka kultuuri- ja spordieluga kogukond annab tänagi välja oma küla ajalehte. Praegu on külast saanud paik, kus eestlased veedavad oma vanaduspäevi.

Sydney Eesti Majas paikneb 1952. aastal asutatud ja pikka aega Hugo Salasoo poolt juhitud Eesti Arhiiv. Majas toimetatakse ajalehte Meie Kodu, käivad harjutamas koorid, sportlased, töötavad talgulised. Miljonilinnas elavatel eestlastel ei ole kerge kokku saada. Kohtasime siiski erinevate põlvkondade esindajaid kuni hiliste ümberasujateni. Oli väga huvitav ja ka kodune. Mitmes mõttes me otsekui külastanuks eesti kodusid Eestis.

Talvemaastikud 2 saab teoks tänu Gloryle ja Emmale, kelle seltsis veetsime mõnusaid tunde ja keda peame oma armsateks sõpradeks tänagi. Näitus vahendab üksnes põgusalt mõnda sealset eestlast ning tema saabumist ja kohanemist uues keskkonnas ja kultuuriruumis (nt lugu Cook & Groom). Meeleolu loomiseks ja sealse miljöö vahendamiseks on talvised looduspildid Port Campbelli rahvuspargist, Sinimägedest (Blue Mountain) ja paar loomapilti. Nendele on kontrastiks kodude lumised Eesti pildid, mida on maalinud või siis muid tehnikaid kasutades loonud kohalikud kunstnikud ja intervjueeritavad ise.

Näitus on valminud Eesti Kirjandusmuuseumi folkloristika osakonna ja MTÜ Eesti Folkloori Instituudi koostööprojektina. Intervjuud ja tekstide valik on Mare Kõivalt, dokumenteerivad fotod Andres Kuperjanovilt.

Järgmine: Melbourne'i Eesti Maja

Kogumisretk on seotud Eesti Teadusfondi grandiga nr 5117, seda ja varasemat näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital. Praegune elektrooniline näitus on avatud riikliku programmi Eesti keele, kultuuri ja folkloori kasutusalade laiendamine ja tutvustamine elektroonilistel infokandjatel raames. Retke käigus kogusime orienteeruvalt 26 tundi intervjuusid ja 5 tundi videot.

Oleme tänulikud Melbourne ja Sidney eesti kogukonnale, eriti täname Glory Toomi ning Tiiu ja Inno Salasood. Suvel 2004 Eesti Kirjandusmuuseumi saalis toimunud foto- ja tekstinäituse korraldamist toetasid ja abistasid Alar Madisson ja AS Oiri Kivilinna Fotoäri.
Eesti Kirjandusmuuseumi saalis paigaldas näituse Aivo Orlovski.

Melbourne'i Eesti maja